JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Årets jippo för mobilfolket
En sak är säker. För mobiltelefonfolket är 3GSM World Congress, som ägde rum i Cannes 14-17 februari, årets viktigaste evenemang. Redan förra året var det trångt - i år var trängseln extrem, med bitvis väldigt långa köer.
Förutom operatörer och mobiltelefontillverkare fanns gott om halvledar- och programvarubolag på plats för att visa upp nyheter och dela med sig av sina perspektiv. Rich Templeton, vd för Texas Instruments, sa till exempel att "idag är 3G där GSM var för tio år sedan - och på den tiden förväntade man sig högst 200 miljoner GSM-abonnenter". Idag finns 1,2 miljarder personer i över 200 länder med GSM-telefoner.

Templeton anser att 3G går mot en lysande framtid som till och med överglänser GSM-framgångarna med långt mer än en miljard UMTS-användare. Men han medger att marknadsförarna måste bli mer kreativa för såväl telefonerna som tjänsterna: "Folk går inte ut och köper en ny 3G-telefon. De går ut för att skaffa sig en ny färg, eller nya funktioner".

Omap - nu med Edge
Texas Instruments och en rad andra företag lanserade nya mobiltelefonplattformar på 3GSM. TI har bland annat lagt till modemfunktioner i sin Omap-arkitektur. De första Edge-telefonerna baserade på denna så kallade Omap-Vox-arkitektur förväntas redan i år, och de första 3G-mobilerna under 2006.

Första produkten, kallad Omap V1030, finns i provexemplar idag. Den klarar bland annat videoupptagning med 30 bilder/sekund, uppspelning, streaming, digitala stillbilder med flera miljoner pixlar, LCD-färgskärm och interaktiva spel i 3D.

"Om några år kommer en 3G-telefon att innehålla ett stort chips med basband, multimediaprocessor, effekthantering och radio," förutspår Gilles Delfassy, chef för TIs trådlösa terminaler. "Men rf-effektförstärkaren kommer att förbli separat".

UMTS med Linux
TI var inte ensamt om att introducera nya plattformar i Cannes. Infineon, till exempel, visade sin multimeda-Edge-plattform kallad MP-E, och tillhörande referenskonstruktion. Dessutom lanserade Infineon tillsammans med koreanska Samsung, norska Trolltech och amerikanska Emuzed "världens första UMTS/Edge smartphone referenskonstruktion baserad på Linux". Den klarar röst- och videosamtal, videostreaming, multimedia (H.264, MPEG4, AAC+, MP3), snabb webbläddring, stereoljud och Javabaserade 3D-spel.

Hårdvaruplattformen bygger på Samsungs kameramodul och processor S3C24A0 samt Infineons UMTS/Edge-plattform MP-U. Programvaran består av Infineons protokollstack för UMTS/Edge, Samsungs Linuxkärna och Montavistacertifierade drivrutiner. Trolltech bidrar med sin Linuxmobilplattform Qtopia och Emuzed står för ljud- och bildtillämpningar.

Även Philips Semiconductors lanserade en lösning för smarta mobiler. Kretsfamiljen Nexperia Cellular System Solution 9000 klarar snabb uppkoppling till Internet som låter kunderna ladda ner musik, spela 3D-spel och titta på digital-tv samtidigt som de talar i telefon. Philips lösning stöder inte bara Linux, utan även Symbian och Microsofts Windows Mobile.

Nämnas bör även Renesas mobiltelefonprocessor SH-Mobile 3A, som stöder markbunden digital-tv och dessutom innehåller en 5 megapixels kameramodul och Jpeg-accelerator för stillbilder.

Alfred Vollmer
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)