JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lars Wallin: Än finns hopp
Införandet av WEEE- och RoHS-direktiven samt utflyttningen av elektronikproduktionen till låglöneländer hotar själva livsnerven för alla som utvecklar och producerar elektronik. Men detta till synes hopplösa läge kan förvandlas till något framgångsrikt, säger IPC:s Lars Wallin.

Människans gör sällan något åt ett problem förrän det uppfattas som ett rejält hot eller en tuff utmaning. Inom elektroniken har detta beteende historiskt inneburit att det inte har varit nödvändigt att utveckla något intimt samarbete mellan konstruktion, komponenter, CAD, mönsterkort, montering och test - för det har ju gått bra ändå. Framgångsrika elektronikprodukter har kommit fram som marknaden svalt med hull och hår och som genererat stora vinster.

Uppmaningar från produktionsexperter, undertecknad inräknad, har inte tagits på allvar, utan elektroniktåget har snällt tuffat vidare och ingen har orkat bry sig om samarbete för att sänka kostnaderna och därmed öka konkurrenskraften.
På kort tid har dock förutsättningarna nu snabbt förändrats från en lugn tillvaro med siktet inställt på en behaglig pension till en existens präglad av livsfarliga hot och tuffa utmaningar som om de inte får acceptabla lösningar kommer att göra att den framtida pensionen blir allt annat än behaglig.

Helt plötsligt inser vårt nedärvda beteende att något måste göras, och helst snabbt. Drivkrafter som tidigare var lagda åt sidan har kommit upp till ytan och vi börjar vidta åtgärder för att lösa de akuta problemen med WEEE, RoHS och utflyttningstendenserna.

Intresset för att optimera produktionen och därmed snabbt minska utflyttningen av jobben var mycket stort under mässan Elektronik/EP05. Personligen hade jag bedömt att denna aktivitet skulle hamna i skuggan av blyfritt men istället blev det tvärtom. En annan positiv tendens som avspeglades under mässans paneldebatt är även styrande politiker har en förståelse för elektronikindustrins problem och att de tänker göra något saken för att rädda jobben och därmed behålla välfärden.

Men det räcker inte med detta. Kraven på införandet av WEEE och RoHS (som kommer att kosta världens elektronikindustri 100-tals miljarder kronor och underminera vår miljö) kommer ironiskt nog att bli räddningen för svensk elektronikindustri i ett längre perspektiv. För just nu har vi följande tillstånd:
Patienten, svensk elektronikindustri, har diagnostiserats som sjuk i åkomman "Dåligt samarbete". Inom medicinen så botas allvarliga sjukdomar ofta med gift och i detta fall stavas giftet RoHS.

För att kunna implementera RoHS så krävs ett omfattande samarbete mellan alla parter inom elektronikindustrin, och när kretskortens alla delar måste förändras är det enkelt att samtidigt ta med åtgärder för att optimera produktionen.
Slutresultatet blir en frisk patient med ökad konkurrenskraft som ger fler jobb i Sverige.

Samtidigt blir Moder Jord allt sjukare, vilket exempelvis yttrar sig i extrema väderkatastrofer som vi märkt de senaste åren. Sålunda krävs avancerade tekniska elektronik produkter för att varna och hjälpa människor, vilket blir en utmaning för svensk elektronikindustri.

Än finns det alltså hopp. Misströsta inte utan se till att börja samarbeta! Det gäller alla konstruktörer, komponentingenjörer, caddare, mönsterkorttillverkare, kretskortstillverkare och testingenjörer.

Lars Wallin, IPC
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)