JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Riskkapitalister gillar Replisaurus
Uppstartsföretaget Replisaurus var ett av de fem mest lovande företagen på den amerikanska mässan Venture Capital Fair. I varje fall enligt en omröstning bland deltagarna.
De fem mest lovande företagen var:
Aleron, trådlös USB (UWB)
Berkäna Wireless, RF-CMOS-kretsar för mobiltelefoner
iWatt, AC/DC-omvandlare
Replisaurus, replikering av metallmönster
Silicon Optix, digital bildbehandling



- Vi är bara här för att känna oss för, vi planerar inte att ta in mer pengar förrän mot slutet av året, säger Patrik Möller som är vd och en av grundarna på Replisaurus.

Han presenterade sitt företag tillsammans med 75 andra förhoppningsfulla entreprenörer på Semiconductor Venture Fair i San Francisco sista veckan i februari. Syftet med tvådagarmässan är att riskkapitalister och uppstartsföretag ska finna varandra. Företagen har femton minuter på sig att presentera sin affärsplan och sedan byts det visitkort och diskuteras affärsplaner i korridorerna. Även advokater, konsulter och bankfolk finns på plats för att hitta kunder.

De flesta av företagen har några år på nacken och söker en andra eller tredje finansieringsrunda. Ett undantag var Aspien som startade för lite drygt en månad sedan. Det gemensamma för företagen är att de på något sätt sysslar med halvledarteknik. Påfallande många hade trådlös kommunikation som specialitet, ofta med radiokretsar som klarade tre till fyra standarder på samma kiselbit, till exempel GSM/Edge, Bluetooth och GPS.

Även kretsar för snabb kommunikation över koppartråd eller fiber var väl representerade. Men det fanns också företag som utvecklade lysdioder för UV-området, integrerad optik eller sträckt kisel.

Just på processidan var det relativt får företag som deltog.
Replisaurus var ett av dem. Företaget utvecklar en billig tillverkningsteknik för att skapa ett kopparmönster på till exempel kisel baserad på replikering. Replikering fungerar ungefär på samma sätt som när man använder en stämpel. Kopparmönstret skapas dock inte med tryck utan genom att en spänning appliceras mellan "stämpeln" och kiselskivan.

- En fabb som kör 30 000 åttatumsskivor per månad kan spara 20 miljoner dollar per år med vår teknik som bara behöver tre processteg jämfört med dagens metod som kräver åtta, säger Patrik Möller.

Replisaurus ska inte tillverka produktionsutrustningen själva utan samarbetar med utrustningstillverkare som ska bygga in tekniken i sina maskiner.

- Vi räknar med att ha tekniken i en pilotlina inom 18 månader och att den ska användas i fullskalig produktion inom 36 månader.

Företaget samarbetar också med en DRAM-tillverkare som vill använda replikering för så kallad "pad redistribution" som bland annat används i CSP-kaplas och flerkretsmoduler för bredda avståndet mellan anslutningspunkterna.

Majoriteten av företagen på mässan deklarerade öppet att de letade dock riskkapital, däribland svenska nätverksprocessorföretaget Xelerated.

- Vi håller på att slutföra en runda men det saknas fortfarande ett par miljoner för att nå upp till femton miljoner dollar, säger vd Johan Börje.

Företaget, som grundades i augusti 2000 och hittills tagit in 36 miljoner dollar, har elva betalande kunder och fyra som ska besluta sig under innevarande kvartal. Det har dock inte genererat några större intäkter ännu. Xelerated utvecklar en programmerbar nätverksprocessor för lager två till fyra i OSI-stacken. Fokus är på Ethernettillämpningar i stadsnät.
- Vi har mycket i pipeline och vi räknar med att kassaflödet ska bli positivt nästa år. Går allt vägen kan vi omsätta 40 till 100 miljoner dollar år 2009.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)