JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Keram kan ersätta guld
Impact Coatings och Acreo får miljonstöd till maxfasprototyper

Linköpingsföretaget Impact Coatings och har tillsammans med Acreo fått tre miljoner av Vinnova för att ta fram tillämpningar för den nya materiafamiljen Maxfas. I projektet deltar potentiella kunder inom elektronikområdet.


- Vi håller som bäst på att fälttesta prototyper och räknar med att inom kort kunna leverera löpande, säger Impact Coatings vd, Henrik Ljungcrantz.

Företaget har utvecklat en teknik för att framställa maxfas i tunna skikt. Den nyligen upptäckta keramfamiljen har unika kombinationer av låg elektrisk kontaktresistens, hög slitstyrka och god korrosionsbeständighet.

De tunna skikt av maxfas som Impact Coating hoppas ska ge underhållsfria elektriska kontakter består av titan, kisel och kol, i förhållandet 3-1-2.

- Fördelarna är många. Vårt material har en mycket högre nötningsbeständighet än guld. Det står också emot elektrisk åldring väl enligt de tester vi utfört. Och ur miljöperspektiv är det överlägset. Guld belastas bland annat av att cyanider och kvicksilver används vid anrikningen, säger Henrik Ljungcrantz.

Man jobbar också med att utveckla andra tillämpningar tillsammans med Acreo.

- Det här samarbetet är viktigt för oss. Det innebär att vi får tid och resurser för att karaktärisera våra produkter ordentligt och se vilka applikationer de är mest lämpade för, säger Ljungcrantz.

Billigare än guld

- Priset i inköp skiljer också, i storleksordningen 100 000 kronor för ett kilogram guld, men max 1 000 kronor för ett kilo av vårt utgångsmaterial. Men sedan är vår beläggningsmetod dyrare än att plätera.

Det Impact Coatings är specialiserade på är att utveckla och kommersialisera tekniker för ytbeläggning, så kallade PVD-tekniker. Physical Vapour Deposition (PVD) är ett samlingsnamn för flera metoder där materialet förångas för att sedan kondensera och bilda ett tunt skikt på beläggningsobjektet.

Skiktet kan bestå av metaller eller keramer, som nitrider, karbider och oxider. Tjockleken kan varieras med stor noggrannhet från ett tiotal atomlager upp till 10 mikrometer.

När det gäller de nya tillämpningarna på maxfaser samarbetar företaget med ett tiotal kunder, men eftersom man fortfarande har flera patenteringsprocesser i gång har man ingått ömsesidiga sekretessavtal. Förutom de omtalade guldkontakterna ligger ett par lovande elektroniktillämpningar i pipe-line.

- Framåt våren hoppas vi att alla patent ska vara färdiga, så vi kan vara lite mer öppna, säger Henrik Ljungcrantz.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)