JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Phoxtal gör fiber till hemmet ekonomiskt möjligt
Lasertransceiver i standardförpackning för tiondel av priset

Fiber till hemmet växer explosionsartat i vissa delar av världen, men ett problem är att även den billigaste optotransceiver kostar flera tusen kronor, och då med statlig subventionering. Svenska Phoxtal har nu gjort en transceiver som kostar ett par hundra kronor.
- Vi fick forskarna på KTH som arbetade med oss att tänka i nya banor. Inte hur man gör någonting så bra som möjligt, utan så dåligt som möjligt och det fortfarande fungerar, berättar Fredrik Hånell, vd på Phoxtal.

Resultatet är en prestation. En optisk sändtagare i en vanlig SFP-förpackning som är standard i branschen, elektrisk signal i ena änden, optisk i andra, med två fiberlänkar över en fiber, på våglängderna 1310 och 1550 nm, med en kapacitet på 2,5 Gbit/s, till ett pris av ett par hundralappar.

- Det enda som ligger i samma prisklass i dag är plastfibertekniken som används i bilelektronik, och den är inte i närheten av samma räckvidd och prestanda, säger Fredrik Hånell.

- Alla andra köper billiga komponenter och bygger ihop dem på ett kort. Vi har istället valt att ta in alla funktioner i samma process, ger Fredrik Hånell som förklaring.

Dubbelriktade
Sändagarna är tänkta att arbeta i par, en i vardera änden av fibern som får ha en längd på ett par kilometer. Men de följer standarderna för fiberoptik och det finns inget som hindrar att de kopplas ihop med standardkomponenter från andra tillverkare.

Det enda som är icke-standard med de nya sändtagarna är att man kan konfigurera i mjukvara under drift vilken våglängd som ska användas för sändning och mottagning.

- Mitt i allt upptäckte vi att vi kunde både sända och ta emot med samma laser. Det är naturligtvis en fördel att kunna ha samma krets i bägge ändar.

Det finns inget som hindrar att bägge våglängderna används för sändning eller mottagning, och Fredrik Hånell tänker sig en möjlig tillämpning för broadcastföretag med 2 - 3 fibrer där kapaciteten kan dynamiskt styras om i de olika riktningarna efter behov.

Phoxtal lanserade sin nya sändtagare på OFC-mässan i Kalifornien, och Fredrik Hånell tycker sig se klara ljustecken för optobranschen den här gången.

- Det är mycket fler besökare på mässan den här gången än förra året.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)