JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Indiska asicar på löpande band
Genom att införa ett fabriksliknande konstruktionsflöde och enbart åta sig medelstora kretsar för mogna halvledarprocesser vill Open-Silicon sänka kostnaderna och riskerna med att göra en asic.


Monterey, Kalifornien
- Komplexa asicar i en 90 nm-process är som vetenskapliga projekt. De har hög risk och blir sällan klara i tid. FPGA:er å andra sidan kommer aldrig att tillverkas i volymer. Det är mellan dessa ytterligheter som den stora marknaden finns, säger Naveed Sherwani som är grundare och vd på Open-Silicon.

Innan han startade Open-Silicon för drygt två år sedan arbetade han på Intel där han byggde upp företagets asicverksamhet.

Open-Silicon har som affärsidé är att enbart utveckla asicar av medelmåttig komplexitet som kan tillverkas i äldre processer med högt utbyte.

- Vi har satt upp en designfabrik i Bangalore i Indien där vi har konstruktörer som gör samma moment om och om igen. I USA tycker konstruktörerna det är tråkigt att göra samma sak mer än två gånger men det är först när man gjort ett moment sex, åtta eller tio gånger som man blir duktig på det.

Open-Silicon har femtio personer i Indien som kör åtta projekt parallellt. Totalt hinner man med 20 projekt per år. Många av kunderna är företag som vill ha en ny version av en befintlig krets.

- Det är tråkigt och man vill inte göra det själva. Men 30 procent av våra kunder har ingen egen konstruktionskunskap. Och de kommer att bli allt fler med tiden, säger Naveed Sherwani.

Han drar parallellen med kiselsmedjorna, foundryna, som tagit över en stor del av halvledartillverkningen från de klassiska halvledartillverkarna.

- De enorma kostnaderna för en fabrik har drivit fram förändringen och det kommer att bli samma sak med konstruktion av asicar.

Förutom att Indien ger lägre lönekostnader har företaget också pressat utgifterna för EDA-verktyg genom att inte köpa in fler exemplar än vad som verkligen behövs och dessutom se till att de hela tiden används.

- I USA är verktygen oanvända 70 till 75 procent av tiden.
Open-Silicon gör asicar med upp till 10 miljoner grindar vilket motsvarar cirka 15x15 mm. Det är kretsar som kostar mellan en dollar och 335 dollar.

Företaget sköter kontakterna med foundryt och kan även svara för kapsling och test.

- Vi är faktisk en halvledartillverkare eftersom kunderna köper kretsarna av oss.

Så varje såld krets innebär en intäkt för Open Silicon. Dessutom tar man betalt för utvecklingsarbetet.

- Att utveckla en asic kan kosta 1,25 miljoner dollar men marknaden vill bara betala 650 000 dollar för det. Många designhus utvecklar därför asicar med förlust eftersom de räknar med att ta igen det på kretsarna. Men det lyckas sällan eftersom ett av fem projekt inte kommer i produktion.

Förutom lägre utvecklingskostnader har företaget som mål att 90 procent av konstruktionerna ska vara klara i tid och dessutom fungera första gången.

- Idag är 72 procent av våra projekt klara i tid. Det är inget jag är stolt över men klart bättre än genomsnittet.

- Jag tror att vår modell kommer att ha förändrat hel industrin inom fem år på samma sätt som foundryna har gjort, säger Naveed Sherwani.

Tilläggas kan att bland annat Flextronics är inne på samma tankebanor med sin designtjänst Flextronics Semiconductor som förutom digital asicar även tar fram rf-kresar, FPGA:er och strukturerade asicar.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)