JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Chartered redo för 65 nm
Redan idag går det att utveckla kretsar i IBM:s och Chartereds gemensamma process för 65 nm. Kunderna får dock vänta till början av nästa för kommersiellt användbara kretsar.


Monterey, Kalifornien
- För lite drygt två år sedan beslutade vi oss för att täppa igen luckan till de bästa företagen vad gäller processteknik. Men vi hade inte råd att göra det på egen hand utan vi lierade oss med IBM och ett antal andra företag, säger Kevin Meyer på Chartered.

Det Singaporebaserade företaget är världens tredje största foundry, kontraktstillverkare av halvledarkretsar, med en omsättning på cirka 1,1 miljard dollar förra året.

- Nu kan jag säga att vi lyckats med vad vi förutsatte oss. Vi har designregler och Spice-modeller klara för 65 nm och vi har kört ut de första testkretsarna till kunder.

Under fjärde kvartalet startar Chartered en tjänst där flera kunder delar på samma 300 mm-skiva och pilotproduktion av kommersiella kretar ska börja om cirka ett år.

Det finns tre varianter av processen: en standardvariant, en för låg effektförbrukning och en optimerad för prestanda. Beroende på tillämpning matas transistorerna med 1,0 eller 1,2 volt. För in- och utgångarna finns diverse andra och högre spänningar att välja mellan.

Dessutom finns olika varianter av SRAM-celler att tillgå, en standardvariant och en kompakt variant.

- För PMOS-transistorerna är prestandaförbättringen 30 procent och för NMOS mellan 10 och 12 procent, säger Kevin Meyer.
Hur stort prestandalyftet blir i en färdig krets vill han dock inte ge några siffror på. Däremot går effektförbrukningen ner.

- Vi har minskat läckaget i transistorerna jämfört med 90 nm-processen genom att bland annat införa material med högt k-värde.

Kunderna kan ha upp till nio ledarlager med koppar.

- Vi har också påbörjat arbetet med nästa generation tillsammans med IBM, säger Kevin Meyer.

När den kommer, vill ingen kommentera.

IBM och Chartered är dock inte först i spåret. Texas Instruments aspirerar på ledartröjan. På kretskonferensen ISSCC för en månad sedan meddelade företaget att det ska börja leverera kretsar tillverkade i en 65 nm-process redan detta kvartal. Även Intel ligger långt framme. Företaget ska köra igång kommersiell produktion på 65 nm under andra halvåret i år.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)