JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Adam Edström: Tillväxt är inget nollsummespel

I Kina och Indien tas cirka 30 procent av alla universitetsexamina inom naturvetenskap eller teknik. I USA är motsvarande siffra bara 4 procent. Och precis som i Sverige finns det gott om amerikanska teknikutbildningar som antingen förblir obesatta eller fylls av invandrade begåvningar.

Till skillnad mot Sverige verkar dock det amerikanska näringslivets toppar ta situationen på allvar. Både Jeff Immelt på General Electric och Craig Barrett på Intel anser att utvecklingen hotar USAs position som tekniskt ledande nation.

Man kan också notera att dessa herrar välkomnar den globala konkurrensen. De menar att om USA antar utmaningen och vidtar de nödvändiga åtgärderna så borde resultatet bli ökat välstånd för såväl amerikaner som indier och kineser.

Resonemanget bygger på att tillväxt inte är något nollsummespel, utan tvärtom något som kan accelereras om fler aktörer drar åt samma håll.

Här i Sverige möter man dock ofta en annan inställning, ett slags avundsjuka, ibland med snudd på rasistiska undertoner. Ilskan över en nedlagd fabrik kan slå över i nedlåtande kommentarer om andra nationer som "stjäl våra jobb".

Av självhävdelsebehov, kan man anta, uppfinns "sanningar" som att "kineser inte kan utveckla egna produkter" eller "i Sydkorea jämställs teknisk konkurrens med krig" för att ta två kommentarer som nått Elektroniktidningen på sistone.

Det är förstås rena lögner - produkter utvecklade i Kina kommer med all säkerhet att ta världen med storm inom en snar framtid. Och om något folk vet skillnaden mellan krig och konkurrens så torde det vara just koreaner.

Av svenska politiker bör vi kräva att våra konkurrensvillkor är minst lika bra som någon annan stans. Men själva jobbet att alstra tillväxten måste göras av ingenjörer, i samverkan med andra yrkesgrupper, över såväl Sveriges som EU:s gränser.

Mängden av unga ingenjörer i Indien och Kina kommer att ha allt större påverkan på svensk industri. Istället för att sticka huvudet i sanden och baktala våra medmänniskor borde vi anamma den sunda inställning som Barrett och Immelt visar prov på.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)