JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Optillions räddning hänger på hyresvärden
Än är Optillions optofabb i Kungens Kurva inte förlorad. Finansieringen är ordnad för en rekonstruktion tack vare en tung tvåmannadelegation - förre Zarlinkchefen Tsviatko Ganev och Optillions medgrundare Jan Nilsson. Stötestenen just nu är att hyresvärden - Bonniers Fastigheter - har andra planer för huset.


Nästa onsdag, den 20 april klockan 9, ska Optillions tillgångar auktioneras ut i fabriken i Kungens Kurva, enligt auktionsförrättarens plan. Då hoppas Tsviatko Ganev och Jan Nilsson lägga ett konkurrenskraftigt bud på hela fabriken, i akt och mening att göra om den till ett foundry för tillverkning av optohalvledare.

- Just nu hänger det på hyresvärden. Vi måste få till ett långsiktigt hyreskontrakt, minst 3-4 år. Men fastighetsägaren har andra planer, säger Tsviatko Ganev.

Att flytta från huset, som ägs av Bonniers Fastigheter, skulle enligt Ganev kosta ett antal miljoner och ta 3-6 månader. Varken kostnaden eller produktionsbortfallet under den tiden finns med i den rekonstruktionsplan han och entreprenören Jan Nilsson lyckats få fram.

Igår skrev Ny Teknik i sin webbupplaga att knappt hälften av finansieringen var klar. Idag säger Tsviatko Ganev till Elektroniktidningen att löften finns om tillräckligt med pengar för ett års drift, under förutsättning att hyresfrågan löser sig. Att paret kommit så pass långt är i sig en prestation.

- Efter ett år räknar vi med att ha nått breakeven, säger Ganev.

Han är en synnerligen rutinerad man inom svensk optoindustri. Det var Tsviatko Ganev som drog igång Ericssons optokomponentsatsning i mitten av 1980-talet och drev den till 2002 då han blev Sverigechef för Zarlink, ett jobb han lämnade för knappt en månad sedan.

Om hans ansträngningar leder till ett köp av Optillionfabriken och därpå etableringen av ett foundry så finns minst 7-8 kunder som står beredda att lägga beställningar inom ett år. Det handlar om optotransceivrar och andra produkter som redan produceras redan i volym. Idén är att etablera sig som andraleverantör (second source).

Pengarna, enligt uppgift i storleksordningen 10-15 miljoner kronor, kommer från såväl privatpersoner som Optillions tidigare investerare, främst Investor och Itact. Visst stöd ställer också innovationsverket Vinnova upp med, genom att betala forskningsinstitutet Acreo som lovat köpa en del av utrustningen.

Själva fabriken är alltjämt i funktionsdugligt skick. El, vatten och ventilation är fortfarande igång, vilket är en förutsättning för att känsliga delar ska klara sig från kontaminering.

- Jag tror vi har en 50-50-chans att rädda kvar den här verksamheten i Sverige, säger Tsviatko Ganev.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)