JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. System är Sveriges hopp
Ju högre upp i värdekedjan desto större möjligheter att konkurrera, menar Johan Nordin

Högnivåprodukter i systemform - där har svensk industri störst förutsättningar att konkurrera. Att Johan Nordin tycker så är kanske inte så förvånande, med tanke på att han till vardags är vd för Recab som säljer sådana delsystem. Som ordförande i IM-föreningens Embeddedsektion får dock hans visioner mer tyngd.

Johan Nordin har en dröm. Någon gång när han går på en privat fest, utanför jobbet, och berättar att han sysslar med inbyggda system så ska han få svaret "Åh, det har jag hört talas om, det verkar spännande".

Dit är det nog ganska långt. Inbyggda system, eller embedded technology som Johan föredrar att kalla det, är alltjämt en teknikgren för de redan frälsta. Skaran växer dock, inte minst tack vare det arbete Johan och hans vapendragare i IM-föreningens Embeddedsektion lagt ner sedan den föreningen grundades 2002.

- Inbyggda system ökar industrins konkurrenskraft. Om vi får ut det budskapet så gynnas hela branschen - och på sikt hela Sverige.

Han är helt övertygad om att det är fler och starkare systemprodukter som krävs om Sverige ska överleva som industrination. Att halvledarindustrin i princip är nedlagd här hemma och att elektronikproduktionen flyttar utomlands är därför frågor utanför Johans fokus.

- Det finns säkert folk som är lämpade för komponenttillverkning i Sverige. Men högre upp i värdekedjan har vi större chans att konkurrera med låglöneländerna.

Inte dyrare i åmål än i kina

Att elektronikproduktion inte längre är en svensk paradgren ser han dock som paradoxalt.

- I höga volymer krävs mycket automation, och det borde tala för Sverige. Det är ju lika dyrt att ha en maskin tuggande i Åmål som i Kina.

- Ett stort problem är att vi saknar riskvilligt kapital för produktifiering. De bra idéer vi kommer på blir antingen uppköpta eller nedlagda. Inte för att klaga på Almi och Vinnova, men på andra ställen i världen finns helt andra typer av nätverk.

I stället pekar Johan Nordin på att robotar, telefonväxlar och andra historiskt starka svenska områden påfallande ofta handlar om systemlösningar. Han menar att telekomindustrin alltjämt är stark, men däremot är han orolig över vem som ska axla manteln från försvarsindustrin, av tradition den andra faktorn av betydelse för svensk systemutveckling.

- Säga vad man vill om militärindu-strin - ur ett rent teknikperspektiv har försvarsneddragningarna varit negativa. Statsmakterna borde ha öronmärkt FoU-pengar i stället för att dra ned över hela linjen.

- Det kan bli ett problem för Sverige och för hela Europa. Se på USA - nästan hela expansionen där på högre systemnivå har att göra med militärsatsningarna.

Beundrar bilindustrin

Största hoppet står, menar han, istället till bil- och verkstadsindustrin. Att bilindustrin ibland kan vara långsam med att ta till sig ny teknik tycker han är fullt naturligt med tanke på hur tuff miljön i en bil är för elektroniken.

- Bilindustrin kan få prylar för 1 500 eller 2 000 kronor att fungera lika bra som motsvarande funktioner militären betalar 10 eller 20 gånger så mycket för. Det är klart att det inte går att få ekonomi i det allra senaste då!

- Sverige har stolta traditioner inom verkstadsindustrin. Kan man lyfta den nivån och få in intelligens i produkterna där - då kan företagen där konkurrera på helt nya nivåer.

Hans favoritexempel är företaget Portsystem 2000, vinnare av det första Stora Embeddedpriset som delades ut 2003. Bolaget belönades för ett system som kan styra och övervaka lastportar över Internet, med såväl mobil som fast access.

- Innan de tog fram sitt system så gjorde de plåtportar. I och för sig inga dåliga plåtportar, men bolaget var en liten aktör på en marknad dominerad av jättar. Nu, med sitt inbyggda system, så tävlar de i samma division som jättarna.

Mycket för mässor

Priset, som även finns i en studentversion, är en av Embeddedföreningens mest utåtriktade aktiviteter. Ett av grundsyftena då föreningen grundades var mer prosaiskt, nämligen att förbättra inbyggnadsföretagens mässverksamhet. Tillsammans med branschkollegor som Wind River och Motorola hade Johan och hans Recab i många år ställt ut på endagsjippot Real Time Show i såväl Stockholm som Göteborg.

- Det var bra på 1990-talet, då kom uppåt 500 personer. Men sen dess har det varit några verkliga bottennapp med knappt 50 besökare. Det håller förstås inte.

Efter något års funderande och otaliga möten blev lösningen att bilda en branschförening under IM:s paraply. Det är IM som står bakom de bredare mässorna Elektronik/EP i Stockholm och Electronix, före detta Komponent, i Göteborg. Hos IM fanns redan komponentdistributörerna, mät- och testföretagen och produktionsutrustningsleverantörerna, så valet var rätt naturligt.

- Några av oss var redan medlemmar och hade provat att ställa ut på Elektronik och Komponent. Men vi kände oss rätt ensamma där.

- Nu har vi hittat ett koncept, Embedded Technology Park, och det fungerar alldeles utmärkt.

Föreningen har ambitionen att vara med på minst en mässa i Stockholm och en i Göteborg varje år. Flera av medlemmarna - som Recab - ställer dessutom ut på mässor i de andra nordiska länderna. Det betyder 5-10 mässor om året - rätt tungt även för en mässvän som Johan Nordin.

- Visst, alla medlemmar jublar inte varje gång det är mässa. Men näst webben är mässor den bästa marknadsföringsfaktorn vi har idag, säger Johan Nordin.


Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)