JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Fyra forskningscenter får nya miljoner
Vinnova och dess parter satsar 840 miljoner kronor på universiteten i Karlstad, Linköping, Lund och Stockholm. Målet är att på tio år bygga fyra internationellt konkurrenskraftiga miljöer vars forskning ska ge nya produkter, processer och tjänster.

- Vi ska gör fordon mer miljövänliga, minska vikten och luftmotståndet och förbättra kör-, ljud- och vibrationsegenskaperna, säger Annika Stensson på KTH, projektledare Centre for ECO2 Vehicle Design, en satsning på innovativa fordon, farkoster och system.

- En del kan åtgärdas i konstruktionen men elektroniken behövs för att hjälpa till lite extra. Som för aktiv bullerreducering och aktiv hjulupphängning till exempel.

Vinnovas satsning bygger på en intensiv samverkan med andra intressenter. För Annika Stenssons del gäller det att få Scania, Volvo Lastvagnar och Construction Equipments, Saab Automobil, Bombardier, underleverantörer, Banverket och Vägverket att stampa i takt. Nu inleds kontraktsförhandlingarna.

- Till årsskiftet vill vi vara igång. Vi vill ta ett större grepp för varje fordonsslag; tåg, lastbilar, personbilar, lastmaskiner, och börjar med att skapa virtuella fordon. Utifrån visionerna prioriterar vi mellan alla våra idéer, säger Annika Stensson.

Säkert kommer man ha ett visst utbyte med IVSS, ett nationellt projekt med bas i Göteborg emd fokus på intelligent fordonssäkerhet.

- Min forskargrupp jobbar redan i IVSS så det blir naturligt, säger Annika Stensson.

Ett arbetslivscentrum startar vid Linköpings universitet, ett logistikcentrum vid Lunds universitet och tekniska högskola och ett centrum för infrastruktur och effektiva transportsystem vid Karlstads universitet.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)