JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Försäljningen av GSM-telefoner ner i år
En ny studie av den globala mobiltelefonmarknaden spår ett trendbrott i år. Försäljningen av 3G-telefonerna ökar och för GSM-lurarna går den för första gången ner, tror marknadsanalytikern Forward Concepts.

I en studie från marknadsanalytikern Forward Concepts såldes 715 miljoner mobiltelefoner år 2004, vilket var rekord. Enligt studien kommer marknaden för mobiltelefoner bara att växa med 4,5 procent år 2005, till 746 miljonersnivån. Detta för att de stora marknaderna för gammal teknik avklingar och lämnar plats för nya tekniker.

Man tror att försäljningen av traditionella GSM-lurar kommer att sjunka med 23 procent i år. Å andra sidan spår man att försäljningen av lurar som klarar större bandbredder kommer öka desto mer. För edge-lurar spar man en ökning på 61 procent till 60-miljoner enheter, för wcdma-lurar är motsvarande siffra 165 procent och 45 miljoner enheter. Och de så kallade PHS-lurarna, en 2G-variant som håller på att överges I Japan, spas växa med 24 procent tack vare att de billiga telefonerna vinner mark I Kina, Taiwan, Indien och andra länder.

Forward Concepts anser att Texas Instruments kommer behålla positionen som tillverkare av basbandschip för både 2G-, 3G- och UMTS-telefoner. Men Qualcomm dominerar CDMA-marknaden och har en mängd nyheter på gång för sitt UMTS-chip. Dessutom gick det bra för Freescale (forna Motorola Semiconductors) 2004 och företaget tar för sig på chipmarknaden för mobiltelefoner.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)