JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ett oscilloskop för snabba bussar
Lecroy stannar på 11 GHz mot konkurrenternas 12 GHz

Nu lanserar även LeCroy ett oscilloskop i toppsegmentet. Instrumentet klarar 40 GSa/s men har något sämre bandbredd än konkurrenterna. Å andra sidan har företaget som vanligt det längsta minnet.
SDA11000 är precis som konkurrenterna från Tektronix och Agilent utvecklat för felsökning och test av snabba seriebussar som PCI Express, Serial ATA III och Fibre Channel.

- Vi är inte först med oscilloskop i det här segmentet och vi är inte intresserade av de data som syns i annonserna. Det handlar inte om vem som har störst bandbredd eller snabbast samplingshastighet utan om att lösa problemen för kunderna, säger Giuseppe Leccia på LeCroy.

Och där anser han att företaget har ett antal fördelar.

Programmeras i block

- Med X-Stream skapade vi en plattform som fortfarande är den snabbaste för att bearbeta och flytta data i instrumenten.

- Programvaran i X-Stream är uppbyggd i små block som användarna kan utgå ifrån när de vill skapa skräddarsydd mätningar.

Instrumenten går att programmera i C++ och Visual Basic men även på en högre nivå med till exempel Matlab.

- Vi har också klassen bästa frekvenssvar vilket är en fördel vid mätningar av till exempel ögondiagram, säger Giuseppe Leccia.

Ögondiagrammet visar kvaliteten på kanalen.

- Det är en funktion som operatörerna av mobilnät uppskattar. De vill ha så bra kvalitet på talet som möjligt annars sviker kunderna.

Den som köper SDA11000 får med ett analyspaket på seriella data och för jitter kallat ASDA-J.

Precis som konkurrenterna använder LeCroy digital signalbehandling för att få en jämnare frekvensgång. Företaget använder dock inte tekniken för att lyfta den analoga bandbredden, som är 11 GHz i SDA1100 vilket kan jämföras med konkurrenternas 12 GHz.

Instrumentet har fyra kanaler med en maximal samplingshastighet på 20 GSa/s. Det är samma som konkurrenterna har.

Minnesdjupet är 8 MSa/kanal som standard och utbyggbart till 50 MSa/kanal. AD-omvandlaren är på åtta bitar.

När man går ned till att använda bara två kanaler fördubblas minnet och samplingshastigheten till 100 MSa/kanal respektive 40 GSa/s.

Överlägsen inspelningstid

Det Giuseppe Leccia gärna framhåller är det långa minnet, ett av LeCroys adelsmärken.

- Med ett minne på 100 MSa och full samplingshastighet (40 GSa/s) kan vi spela in 2,5 ms av signalen. Tektronix klarar 1,6 ms medan Agilent bara klarar 50 us, säger Giuseppe Leccia.

Ett längre minne är användbart när man vill studera långsamma förlopp som till exempel fluktuationer i spänningsmatningen eller drift i oscillatorer.

Den billigaste modellen, SDA11000, kostar 100 000 euro.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)