JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Adam Edström: Idiotiskt försök att stoppa Skype

Den norska telemyndigheten försöker nu stoppa Skype och andra IP-telefonileverantörer som erbjuder snudd på gratis telefonsamtal över Internet. Norrmännen tillämpar därmed som första land den telekomreglering som diskuterats fram inom EES-länderna (EU plus Norge, Island och Liechtenstein). Och eftersom EES ska ha gemensamma teleregler så är det bara en tidsfråga innan de norska kraven slår igenom i hela Europa.

Att Skype och dess kollegor är naglar i ögonen på den etablerade telekomvärlden är ingen nyhet. Regleringsmyndigheter och teleoperatörer av mer klassiskt snitt är helt enkelt skitskraja för uppstickarna. Så länge dessa höll sig till datorernas värld, eller mellan en dator och en vanlig telefon så lät etablissemanget dem hållas. Men när de nu vill konkurrera på riktigt och erbjuda samtal även mellan två vanliga telefoner så sätter myndigheterna ner foten.

Det norska Post- og Teletilsynet kräver nummerportabilitet och automatisk uppgift om geografisk position vid nödsamtal. Och myndigheten säger att om Skype inte har dessa funktioner så drar man in dess norska telefonnummer så att inte telefon-till-datorsamtalen fungerar.

Regleringen kommer knappast att stoppa Skype. Lockelsen med Skype är så stor att de kommer att få användare oavsett om tjänsten enbart kan användas mellan datorer. I synnerhet som wlan-zonerna brer ut sig allt mer. De norsk-europeiska regleringsförsöken känns lika fåfänga som skivbranschens ansträngningar att stoppa nedladdningen av musik (en bransch som ju Skypegrundaren Niklas Zennström för övrigt har stora erfarenheter av från sitt förra bolag Kazaa).

I USA har telemyndigheten FCC valt en annan väg. Där är röstsamtal över Internet klassat som vilken Internettjänst som helst, vilket innebär att den inte ingår i det som FCC är satt att reglera.

Den amerikanska inställningen sätter förvisso större press på de klassiska teleoperatörerna att bemöta konkurrensen på kommersiella villkor, med nya innovationer, tjänster och affärsmodeller. Men det är ju just det som är meningen. Och just det som den europeiska lagstiftningen bromsar.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)