JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Het marknad för indisk lågpris-pc
Med sin regerings stöd i ryggen ökar nu indiska företag sina ansträngningar att utveckla lågprisdatorer för den inhemska marknaden och andra fattiga länder.

Fyra år efter att Encore Software visade upp lågprisdatorn Simputer, kommer nu det Bangalorebaserade företaget med tre ännu billigare, Linuxbaserade, bärbara datorer i ett regeringssponsrat initiativ. Pengarna kommer ifrån New Millennium Indian Technology Leadership Initiative som tagits av Indiens råd för vetenskaplig och industriell forskning.
Linuxbaserade Mobilis och dess två varianter, Mobilis Wireless och Sofcomp använder Intel Xscale PXA255 200/400 MHz processorn med 128 MB SDRAM.

Alla tre har inbyggt stöd för det lokala språket, ordbehandling, kalkylprogram, e-post och webbläsare, samt flaskminnen i stället för hårddiskar för att hålla kostnaderna nere. 240 till 300 dollar ska de kosta.

Samtidigt kommer Chennaibaserade uppstartsföretaget Novatium med en lågprisvariant av hårdvara för tunna klienter, som kan uppgraderas till en persondator.

Novatium Nova NetPC ska bara kosta 100 dollar och är anpassad för indier helt utan dataerfarenhet. Den finns i en betaversion och är tänkt att bli underhållsfri.

En av Novatiums tre grundare är Analog Devices ordförande Ray Stata.

Förutom dessa initiativ talar den indiska regeringen dessutom om att med hjälp av skattelättnader och stimulansåtgärder kunna få igång hårdvarutillverkningen i landet.

I den andan har ISA (The India Semiconductor Association) beställt en omfattande studie om den indiska chipsindustrin av den kaliforniska konsultbyrån Frost & Sullivan. Studien förväntas bli klar inom ett halvår.

Det finns beräkningar som säger att den indiska halvledarmarknaden ligger på tre miljarder dollar om året. Citibank, som sponsrar studien, ser en stor potential i Indien som en allt större aktör i den globala kedja som tillhandahåller elektronik.

Frost & Sullivan ska försöka en tydligare bild av tillgång och efterfrågan på integrerade kretsar, skriver EETimes. Målet är att ge en klarare bild av tillväxtområden, behovet av kompetens och var det kan vara fördelaktigt att bygga infrastruktur i landet. Studien ska täcka chipsdesign, tjänster för hårdvarudesign, utveckling av inbyggnadsmjukvara, chipskonsumtion samt inverkan av utvecklingen av ett halvledarnätverk på den indiska ekonomin.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)