JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Svensk solexport till Spanien
Startup-företaget Parans Daylight har installerat sin fiberoptiska teknik för distribution av naturligt solljus inomhus i ett känt svenskt möbelföretags nya lokaler i spanska Bilbao. Lösningen är utvecklad av forskare vid Chalmers.

Specialutformade paneler fångar upp solljus utomhus och används för att lysa upp hela köpcenter eller kontorsmiljöer. Detta genom att med fiberoptik leda det naturliga solljuset in i byggnaden och på nytt distribuera det genom takarmaturer. Inomhusljuset följer då det rytmen hos det naturliga ljuse vilket är en del av poängen.

Det finns forskning som visar att de mänskliga organen arbetar i harmoni med varandra i en rytm som justeras varje dag då vi exponeras för dagsljus. Rytmen reglerar funktioner som kroppstemperatur, vakenhet och immunsystemets aktivitet. Det naturliga ljuset innehåller också frekvenser som saknas i elljus och som bidrar till synkroniseringen av kroppsrytmen. Att fjärmas från naturligt ljus kan ge en rad problem, som trötthet, nedsatt prestationsförmåga och ökad olycksrisk.

Den patentsökta tekniken har redan hittat sina två första kunder, en galleria i Göteborg och ett svenskt möbelföretag i Spanien. Men än så länge finns inte tillräckligt stora resurser för någon storlansering.

- Vi kommer främst att satsa på lansering i Spanien, för där finns en marknad med mycket stort intresse för naturligt ljus, säger Marcus Fransson, vd på företaget Parans Daylight, till tidningen Ny Teknik.

Att tekniken har stor potential i just varma länder beror på att innemiljön ofta blir mörk för att man bygger så bastanta hus för att hålla värmen ute.

Erika Ingvald
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)