JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Radioidentifiering möjlig inkomstkälla för mobiloperatörer
Frost & Sullivan spår att europeisk RFID omsätter 5 miljarder Euro om två år

RFID-tekniken håller på att ta fart på allvar i Europa, och så snart som år 2007 kommer den att omsätta mer än 5 miljarder Euro. Det tror i alla fall Frost & Sullivan som undersökt den europeiska RFID-marknaden. Företaget tror också att mobilteleoperatörerna kommer att spela en allt viktigare roll.
I dag pågår en lång rad RFID-projekt i Europa, inom så spridda marknader som handel, transport, medicin, kosmetika och boskapsskötsel. Det som framför allt bromsat tillväxten hittills är priset på RFID-etiketterna. Vissa tendenser till prisfall har setts, men det kan fortfarande ta tid innan etiketterna blir tillräckligt billiga för den verkliga massmarknaden.

Frost & Sullivan anser att framför allt mobiloperatörerna har stora möjligheter att tjäna pengar på datatjänster i samband med RFID. Hittills har operatörernas roll inom RFID mest varit som förmedlare av data, men en del operatörer har börjat intressera sig för att komma högre upp i värdekedjan och erbjuda RFID-tjänster.

Datatransport ger relativt låg avkastning för en nätoperatör, men mängden RFID-data som kommer att transporteras över mobilnäten kan enligt Frost & Sullivan börja närma sig terabytestorlek redan 2009.

- Det här är inte en obetydlig mängd data, och operatörerna behöver alliera sig med nyckelföretag i RFID-industrin för att göra detta scenario till verklighet, meddelar Frost & Sullivans analytiker Andrew Tanner-Smith i sitt pressutskick.

Elias Nordling
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)