JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lars Wallin: Det tar för lång tid
Intresset för konsekvenserna av WEEE och RoHS har aldrig varit större. Men i Sverige har arbetet att flytta över teorierna till elektronikprodukterna knappt startat än.

Efter att ha varit på turné i stora delar av elektroniksverige under det senaste halvåret har jag slagits av två fenomen. För det första har jag sällan mött ett så genuint intresse och samtidigt så stor okunskap om WEEE och RoHS direktiven, dess krav och tekniska svårigheter. För det andra så är det få företag som börjat implemen-tera vad direktiven kräver.

I Finland möttes jag av en helt annan bild - där hade en klar majoritet av företagen, såväl finska som estniska, kommit långt i sina förberedelser och såg med tillförsikt an på framtiden.

Varför är vi svenskar så långsamma? Den frågan växte sakta fram i mitt huvud. Min bedömning av orsakerna är följande:

* Okunskapen om att WEEE börjar gälla den 13 augusti i år och RoHS om ett år. Speciellt när det gäller WEEE finns många som inte kommer att klara tidskravet. Många andra EU-medlemmar är i samma situation. Engelsmännen har skjutit upp sitt startdatum till den 1 januari 2006.

* "Det gäller inte våra produkter - vi har undantag" är en vanlig inställning jag mötts av. När dessa människor förstår att till WEEE finns det inga undantag förutom militären, och att få kommer att kunna utnyttja RoHS-undantagen i praktiken så brukar uppvaknandet bli obehagligt.

* Många ser ingen anledning att göra om sina elektronikprodukter eftersom risken att råka ut för kvalitetsproblem är större än den mikroskopiska risken att åka fast. "Vi planerar ändå att flytta produktionen till låglöneländer där vi inte bara kan få produktionen gjord till en tiondel av priset utan också en materialdeklaration som visar att produkten är ren" är en vanlig attityd.

* Många småföretag har kommit till slutsatsen att omställningskostnaderna för WEEE och RoHS blir så höga att de i stället kör "business as usual" i några år innan de lägger ned eller säljer företaget. Ett exempel på de oproportionerligt stora kostnader som införandet av RoHS innebär: en mindre mönsterkortstillverkare i USA har redan investerat över 3,5 miljoner kronor i materialstyrningssystem för att kunna garantera RoHS-kompatibla mönsterkort och sålunda slippa risken att bli stämd från Europa.

* Det finns en motvilja att ändra i befintliga materiallistor (BOM, bill of materials). Motståndet är störst hos inköpare, som utsätts för påtryckningar från komponentleverantörer som önskar bli av med sina lager av blyhaltiga komponenter. Inköparnas motståndet är fullt förståeligt - de varken kan eller skall ändra i befintliga BOM-listor. Det är elektronikkonstruktörernas jobb. Men dessa kommer inte ha tid med detta inom en överskådlig framtid. En bubbla av obsoleta komponenter kommer sålunda att växa fram. Och många av dessa kommer att användas efter 2006-07-01 utan att någon märker något.

Slutsatsen är att de juridiska datum för implementering som idag gäller kommer att passeras med få synbara förändringar. I praktiken ligger ett fullständigt uppfyllande av WEEE och RoHS många år framåt i tiden.

Lars Wallin
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)