JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Rätt tid för rysk investering"

I Ryssland finns en stor potentiell marknad för elektronik och dessutom möjligheter att tillverka billigt. Så har det i och för sig sett ut i flera år, men enligt Sergey Orlov, analytiker på Future Horizons ryska dotterbolag Electronintorg, så är läget idag mer lovande än på länge.

- Marknaden växer fem gånger snabbare än i västeuropa, regeringen stödjer initiativ inom högteknologi och den politiska situationen är stabil, säger han.

Med 0,8 μm som bäst ligger rysk halvledarindustri förvisso på en nivå som väst lämnade för länge sedan. Men såväl statliga som privata investeringar siktar på att utjämna det gapet fram till 2010. I Zelenograd, Rysslands kiseldal, utrustas nu fabriker för 0,35 och 0,18 μm-produktion.

Förutom Zelenograd har president Putin lovat satsningar i fyra andra elektronikintensiva teknikparker - i Dubna, S:t Petersburg, Nizhniy Novgorod och Novosibirsk.

Orlov pekar också på att många västföretag har köpt rysk konstruktionskompetens - Intel, Dell, Cadence, ST Microelectronics, Siemens och Samsung är några exempel. Samt att distributörer av såväl komponenter som mät- och produktionsutrustning finns på plats, och att importerad utrustning inte längre beläggs med tullar eller skatter.

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)