JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Masslarm via mobilen
Norska UMS har utvecklat ett larmsystem som kan varsla alla med telefon inom ett visst område. Till hösten hoppas företaget kunna testa systemet i Sverige, Norge eller Danmark.
- Det finns ett ökat behov av att hantera nödsituationer i samhället, säger Kjell Heen, vd på UMS.

UMS har levererat systemet till Vattenfall i Sverige, att användas vid elavbrott. Röda korset i Norge använder det vid lavinfara och då barn saknas. Idag kan man gå ut med text- eller telefonmeddelande till alla fasta telefoner och registrerade mobiltelefoner i ett område.

- Men nu har vi utvecklat ett mer avancerat system, kallat cell broadcast. Med det går att nå alla telefoner i ett visst område, även mobiltelefoner som är där tillfälligt.

Förhoppningen är att få igång ett pilotsystem i Sverige, Norge eller Danmark till hösten.

- Systemet är klart men måste verkställas av en myndighet. Vi har dialog med myndigheter i de tre länderna och hoppas få bekräftelser i juni, säger Kjell Heen.

Larmsystemet är ett komplement till Räddningsverkets radionät Rakel. Genom att märka ut ett specifikt område på en internetkarta tar systemet reda på vilka som bor i området och vilka mobiltelefoner som finns där. Inom några minuter nås tusentals människor.

- Tanken är att använda det vid katastrofer som gasexplosioner, för att leta efter saknade personer eller få hjälp efter ett rån.

Får man ett larm kan man få mer information eller svara genom angivna knapptryckningar.

UMS har skrivit avtal med France Telecoms dotterbolag Equant som ska tillhandahålla global internetåtkomst till UMS hemsida och hantera inkommande telefonsamtal internationellt och lokalt.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)