JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Wind River satsar på telematik
Fordonselektronik het marknad för inbyggda system

En specialsydd utvecklingsplattform för fordon och telematik. Och drygt 175 konsultingenjörer. Så ser Wind Rivers satsning på inbyggda fordonssystem ut.
Fordon räknas som en av de heta framtidsmarknaderna för inbyggda system. Det introduceras allt mer konsumentelektronik och nätverksteknik i fordonen.

I slutet av 2004 lanserade svenska Enea en specialversion av sina programutvecklingsverktyg för fordon. Nu vill också Wind River vara med och hjälpa till.

Grunden är Wind Rivers realtidsoperativsystemet VxWorks och utvecklingsverktyget Wind River Workbench.

Anpassning syns i programvara

Anpassningen till fordonsmarknaden syns bland annat i en del av den programvara som Wind River erbjuder. Här finns stöd för taligenkänning, text-till-tal-teknik, Java, avancerad grafik, Bluetooth, Firewire, och fordonsbussen Can.

Wind River lyfter också fram sitt stöd för USB, Wifi, IPv6 och Tipc, som potentiella protokoll för fordonsanvändning.

Plattformen kan också integreras med operativsystemet Linux, som i sammanhanget skulle kunna fungera som en bas för användarprogram där det egna operativsystemet kan hantera realtidsuppgifter. Som konsult kan Wind River hjälpa till med allt från systemspecifikation till drivrutinoptimering och test.

Lanseras först i USA

Den första lanseringen av den nya plattformen sker i USA. Under telematikmässan i Detroit den 16-17 maj visade företaget upp flera prototyper till telematiksystem. Där fanns referenskonstruktioner för navigering, mp3-spelare, dvd, kamera och användargränssnitt med 3D-grafik.

Wind River samarbetar bland annat med halvledartillverkaren Freescale.

Demonstrationerna kördes på Freescales processorkort Media 5200 och Lite5200. Och på en asic från Fujitus, Coral P. Programvaran levererades av ALT, Tilcon och Datalight, Lectronix.

Jan Tångring
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)