JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cypak och Transmode bland Sveriges mest lovande
Elektronik och telekom dominerade i riskkapitaljippot Tech Tours framsållning av Sveriges 24 mest lovande teknikföretag i behov av kapital. De utvalda matchas nu med ett 60-tal internationella investerare.


Riskkapitalmarknaden har under det senaste halvåret gått från iskall till åtminstone sommarljum. Ett tydligt tecken på upphettningen är jippot Tech Tours, arrangerat på uppdrag av utländska investerare som vill komma i kontakt med svenska potentiella tillväxtbolag.

De senaste månaderna har Tech Tours svenska urvalskommitté under ledning av riskkapitalgurun Lars-Olof Bäckman gått igenom affärsplaner för de 400 bolag som känt sig kallade. I går kväll tillkännagavs de 24 utvalda på en galamiddag i Stadshuset där stämningen nog fick en och annan gäst att tänka tillbaka till IT-hysterins dagar.

Bland de 24 fanns en hel del tämligen etablerade bolag inom elektronik, som optoföretaget Transmode och Cypak som gör RFID-produkter och nog är mest kända för sina smarta förpackningar baserade på den tekniken. Halvledarprocessbolaget Replisaurus, mikromekanikföretaget Silex och kiselkarbidtillverkaren Norstel i Norrköping hörde också till de utvalda, liksom Linköpingsbolaget Coresonic som gör basbandsprocessorer med avstamp i forskningsprojektet Stringent.

De 24 får nu chansen att presentera sig för investerarna i ett par dagar. Att bli utvald är alltså ingen garanti för att det ska bli någon investering, även om chanserna enligt Tech Tours är synnerligen goda. Ett hittills hemligt 25:e bolag kommer också att sällas till skaran.

Sist Tech Tours kom till Sverige var 1999. Bland de bolag som investerarna då fastnade för fanns Altitun, LGP, Micronic och Precise Biometrics. Sedan dess har Altitun och LGP som säkerligen bekant köpts upp av andra företag medan Micronic och Precise Biometrics noterats på börsen.

Bakom Tech Tours finns en icke vinstdrivande organisation med samma namn, med säte i Schweiz. Bland Tech Tours svenska supportrar märks förre Ericsson-vd:n Sven-Christer Nilsson och Investors vd Marcus Wallenberg.

Hela listan:
Agama Digital-tv-system
Agellis Mätinstrument för processindustri
Appear Networks Programvara för trådlös teknik
Ascade Telekomtillämpningar
Chromogenics Glas och materialteknik
Coresonic Basbandsprocessorer
Cypak RFID och smarta förpackningar
Drutt System för trådlösa nät
Envox Röststyrda telekomtjänster
Hotsip Multimediaprogramvara
I3 Bredband, triple play
Kreatel Bredbandsteknik
Mobeon Röst- och videotjänster
Norstel Kiselkarbid
Operax Internetinfrastruktur
Proxilliant Bredbandsoptimering
Replisaurus Halvledarproduktion
Silex Sensorer i mikro- och nanoteknik
Symsoft Betalsystem för mobiltelefoni
Syncron System för flödesekonomi
TFS Affärssystem
Tobii Ögonövervakningssystem
Transmode Utrustning för optiska nät
Zenterio Programvara för trådlösa nät

Adam Edström
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)