JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Till jul kommer programvarubaserade radioapparater för alla standarder
En ny generation billiga radioapparater som klarar alla viktiga radiostandarder i Europa ska finnas att köpa lagom till julhandeln.


Engelska Radioscape har tillsammans med Textas Instruments utvecklat en teknikplattform för radiomottagning som klarar analog FM-radio med RDS, analog AM-radio för lång-, mellan- och kortvåg samt två av världens största digitalradiostandarder, DAB (Digital Audio Broadcasting) och DRM (Digital Radio Mondiale).

- Ingen annan har tagit fram något liknande, säger Lars Mossberg, radiotekniker vid Sveriges Radio.

Teknikutvecklingen har länge varit på väg i denna riktning men Texas Instruments och Radioscape blev först att lansera kommersiella produkter. Det skedde vid mässan Digital Radio Show i London den första juni.

Tidigare har det funnits radiomottagare som ansluts till datorn via USB-bussen. Då är det processorn i PC:n som hanterar signalhanteringen. Sådana USB-mottagare kostar cirka 2 000 kr.
Med Radioscapes och Texas Instruments lösning kan konsumenterna få en radioapparat som kan ta emot alla radiokanaler. För medieföretagen är fördelen att de nya radiomottagarna bereder vägen för ett bredare genombrott för den digitala radiotekniken. Medieföretagen siktar på skifte till DAB (Digital Audio Broadcasting) och den relativt nya radiostandarden DRM (Digital Radio Mondiale).

- Vi har sänt med DRM-tekniken i flera månader i Tyskland och Frankrike och vi har ett starkt åtagande för DRM. Vi fortsätter med ett intimt samarbete med Texas Instruments och Radioscape för att säkra lanseringen av kostnadseffektiva DRM/DAB-mottagare för massmarknaden senare i år, säger Thomas Rabe, i Luxemburgs RTL Group, ett av Europas största privata medieföretag.

DRM är en digital standard för att sända AM-radio för lång-, mellan- och kortvåg. Mediaföretagen hoppas på en renässans för AM-radion. Över 20 tunga medieföretag satsar nu på DRM, bland dessa finns RTL, BBC och tyska Deutsche Welle.

Den lösning som Texas och Radioscape tagit fram består av är en signalprocessor, programvara och andra komponenter integrerade på en enda modul. Radioscape säljer modulen till tillverkare av radioapparater. Tack vare massproduktion så kan kostnaden för funktionen sänkas, i jämförelse med vad det kostar att tillverka en traditionell radioapparater med samma funktionalitet.

De första radioapparaterna baserade på den nya tekniken kommer på hemelektronikmässan IFA i Berlin i höst kommer, enligt Radioscape.

Både Texas Instruments och Radioscape utlovar volymleveranser av sina produkter under tredje kvartalet i år. Radioscape hoppas att de nya radiomottagarna blir en stor produkt vid julhandeln år 2005.
2005-06-13 10:21:00
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)