JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intelligent sensor styr fläkten
Amerikanska Andigilog, som är ett två år gammalt uppstartsföretag specialiserat på temperatursensorer och system för temperaturregelring, har laserat sin andra generation sensorer med inbyggd intelligens.


- För ett år sedan stod jag här och berättade om Simistorn, vår första generation CMOS-baserade temperatursensorer. Vi började leverera dem under fjärde kvartalet i fjol. Idag lanserar vi den andra generationen med inbyggd intelligens, säger Bill Sheppart, vd på Andigilog.

Den första generationen siktade in sig på mobiltelefoner där sensorerna bland annat kan mäta temperaturen i skärmen, i rf-delen, i slutsteget och i basbandsprocessorn. Enligt Bill Shepard har ett ental mobiltelefontillverkare konstruerat in Simistorn och Koreanska Pantec har redan en modell i produktion.

- Vi är väldigt fokuserade på en marknad i taget. Näste steg efter mobiltelefonerna är persondatorerna som behöver avancerad styrning av fläktarna.

Den första kretsen i den nya familjen är aSC7511. Den innehåller förutom en sensor också register som kan programmeras för att ge olika typer av larm. Kretsen kan även mäta temperaturen på externa sensorer. Nogrannheten är då ±1 °C. Den inbyggda sensorn har en noggrannhet på ±3 °C.
Senare under året kommer en tvåkretslösning för att styra borstlösa fläktar.

Under nästa år räknar Andigilog med att integrera även drivningen på kretsen. Steget därefter är att lägga till en styrkrets för att kunna koppla ihop flera kretsar i ett nätverk, vilket behövs på ett moderkort till en pc där det finns flera fläktar för kylningen.

Företaget har hittills tagit in elva miljoner dollar och Bill Sheppard räknar med att det behövs ytterligare fyra miljoner innan Andigilog visar vinst vilket ska ske redan nästa år.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)