JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. En screentryckare för volymer
Med screentryckaren MPM Accela siktar Speedline Technologies in sig på volymtillverkare av elektronik.


- Vid tillverkning av till exempel mobiltelefoner kan screentryckaren vara en flaskhals. Med MPM Accela har vi skapat en helt ny plattform för att klara det, säger Pierre de Villemejane som är vd på Speedline.

- Accela gör ett antal moment parallellt vilket innebär att cykeltiden, som många använder som prestandamått, blir meningslöst. Jämfört med närmaste konkurrenten är MPM Accela 20 procent snabbare.

Förbättringarna har sammantaget lett till 20 procent högre genomströmning enligt företaget. Speedline har konstruerat maskinen från grunden med ny ram, ny elektronik och ny programvara. Ramen är mycket tung och konstruerad för att förhindra att vibrationer från till exempel monteringsmaskiner påverkar resultatet. Noggrannheten i upplinjering är ±12,5 μm vid 6 Sigma och ±25 μm vid 6 Sigma för den tryckta lodpastan.

- Blyfri lodpasta har inte ut lika bra egenskaper som dagens lodpasta så faktum är att den ställer högre krav på noggrannhet i screentryckningen, säger Pierre de Villemejane.

Under en övergångstid kommer många tillverkare att omväxlande köra blyfria och blyade produkter i samma lina. Speedlines screentryckare är enkla att ställa om:

- Det är i princip bara att byta behållaren med lodpasta och att göra ren stencilen. Däremot är det lite svårare med våglödarna. Där har vi utvecklat speciella munstycken för den blyfria lodpastan men också nya metoder för att återvinna överblivet lod liksom för att minska skum- och slaggbildning.

Maskinen kan hantera kort mellan 50 x 50 mm och 500 x 500 mm. Tjockleken får vara mellan 0,15 mm och 12,7 mm med en vikt på maximalt 7 kg.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)