JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tre meters GPS-noggrannhet för fem dollar
För att positionering med hjälp av GPS-systemet ska bli en massmarknad måste kretsarna komma ned i pris. Atmel drar sitt strå till stacken genom att lansera en basbandskrets för fem dollar.


- En basbandskrets för GPS-utrustning kostar runt sju, åtta dollar styck. Vi är först med att sänka till fem dollar. Idag finns det runt 20 leverantörer av GPS-kretsar men prispressen gör att många kommer att slås ut, säger Bill Gross som är marknadschef för bland annat GPS-kretsar på Atmel.

Företagets nya GPS-krets Baldur är en basbandskrets för GPS-mottagare och har utvecklats tillsammans med Thales, som äger Magellan. Kretsen sitter i den handhållna Exploristserien från Magellan som gick i produktion i november 2004.

Nu kan vem som helst köpa kretsen som klarar 14 satelliter och ger en noggrannhet på tre meter utan extern korrigering. Mottagarkänsligheten är -137 dBm och förbättras till -150 dBm när den följer en satellit.

Baldur skulle därför kunna uppfattas som konkurrent till Infineons GPS-krets Hammerhead som till stora delar utvecklats i Kista.

- Baldur är inte i första hand avsedd för mobilmarknaden (som Hammerhead, reds anm) utan för fordonstillämpningar, säger Bill Gross.

Effektförbrukningen ligger på 70 mW vid en klockhastighet på
16 MHz och kontinuerlig drift. Den sjunker till 18 mW i strömsparläge. Kallstart tar mindre än 90 sekunder och sedan uppdateras positionen varje sekund.

- Under juni eller juli kommer vi med en egenutvecklad rf-krets som passar ihop med Baldur, säger Bill Gross.

Totalt kommer kretspaketet att kosta under åtta dollar i kvantiteter om 100 000 exemplar.

Per Henricsson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)