JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Analog processteknik för industrin
Analog Devices vrider fokus mot industritillämpningar med sin bipolära tillverkningsprocess, iPolar. Processen ger analoga kretsar med lågt brus, hög känslighet, liten yta och låg effektförbrukning, hävdar företaget.
Analog Devices menar att elektronikindustrins totala uppmärksamhet på mobiltelefoni gör att verkstadsindustrin blir försummad. Därför lanserar företaget nu vad man hävdar är den första fullständigt omgjorda bipolära 36 V-processen på närmare 20 år.

Processen, iPolar, har konstruerats för industriella tillämpningar som kräver bipolära analoga komponenter med hög spänningstolerans. Den använder en patenterad trenchisolation som minskar storleken på transistorerna rejält.

Visserligen kräver processtekniken ett extra masklager, men den extra tillverkningskostnaden balanseras av att kostnaden per krets minskar radikalt då de kan göras betydligt mindre. Hos vissa kretsar kan kiselytan minskas med hela 75 procent.

Trots den mindre kiselytan ger iPolar samma fördelar som traditionella bipolära processer - lågt brus och hög hastighet - samtidigt som den skyddar mot spänningsspikar på upp till 36 V.

Hittills har Analog lanserat tre förstärkarvarianter som är tillverkade i den nya processen. Operationsförstärkaren AD8677 är en av dessa. Den är en fjärdedel så stor som föregångaren och har 50 procent lägre effektförbrukning utan att förlora bandbredd.

Mycket mindre men bättre

Precisionsförstärkaren AD8675 påstås vara den enda i sitt slag som klarar 36 V och dessutom har en brustäthet på 2,5 nV/ÃHz. Den ska ha 50 procent lägre effektförbrukning och 20 procent högre bandbredd än föregångaren. Samtidigt har den 65 procent lägre temperaturdrift samt skeppas i en 50 procent mindre kapsel än alternativa lösningar.

Den tredje nylanserade förstärkarvarianten är ADA4004-4 som integrerar fyra opförstärkare på samma kisel. Varje förstärkare har ett spänningsbrus som inte överstiger 2 nV/ÃHz och effektförbrukningen har halverats jämfört med konkurrerande enheter. Till detta hör att kretsen ryms i en CSP som är 70 procent mindre än alternativen.

Alla tre kretsvarianter finns i prover just nu. Volymer av ADA4004-4 väntas i oktober medan de två andra ska finnas i volymproduktion från början av september.

Anna Wennberg
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)