JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Guidelines for contributing Technical Papers: download PDF

Luleföretaget Online Marina Sweden påstår sig vara först i världen med ett bokning- och betalningssystem som även trådlöst övervakar båtarna när de anländer både hemma- och gästhamn. Lundaföretaget Acconeers lilla radarkrets med millimeterprecision hjälper till.

– Vi har många kunder som jobbar med vår sensor i parkeringssystem men Online Marina är den första som applicerar vår teknologi på båtar. Det är alltid roligt att kunna se en produktlansering baserad på vår A111 sensor, säger Lars Lindell, vd på Acconeer i ett pressmeddelande.

Det handlar om en svenskutvecklad krets i CMOS som levererar koherenta radarpulser i 60 GHz. Under skalet ryms en asic med kraftdel, basband, AD-omvandlare, minne och rf-front-end, liksom ett substrat med integrerade antenner.

I våras fick den lilla radarkretsen grönt ljus i ett antal olika stressrelaterade tester. Därmed var den redo för volymtillverkning.

Nu har kretsen tagit plats i en övervakningsenheten från Online Marina som mycket noggrant kan avgöra en båts position och även se och rapportera status för båtplatsen. Enheten kallad PierEye fungerar helt trådlös och inkluderar en app för bokning och betalning.

– Radar är en teknologi som lämpar sig väl för utomhusparkeringssystem på grund av att den inte är lika störkänslig som alternativa teknologier, säger säger Martin Bröms, vd på Online Marina i samma pressmeddelande.

Luleföretaget har som mål att sälja sitt system både inom och utanför Sverige.

Här kan du läsa en längre artikel om Acconeer och den nya radarkretsen (länk).

 

 

 

ANNONS:

Oktoberchansen

Vill du ha en Raspberry Pi – den populära enkortsdatorn från Farnell element14?
    Vi delar ut tio Raspberry Pi 3 Model B+ bland de som tecknar en ny prenumeration på Elektroniktidningen under september och oktober. Även trogna prenumeranter som förnyar sina uppgifter kan delta i kampanjen.
    Farnell element14 sponsrar kampanjen, som pågår fram till midnatt den 31 oktober.
    OBS glöm inte att kryssa i rutan för nyhetsbrev för att kunna vara med i utdelningen!
Prenumerera och delta!
MER LÄSNING:
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)