JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.

DEBATT

Alok Sanghavi, Achronix:
FPGA-block lyfter systemkretsarna
Fysiska begränsningar har börjat sätta stopp för hur mycket mer krympta processgeometrier kan bidra till att lyfta processorernas prestanda. Därför har utvecklarna börjat diskutera hur de kan ändra arkitekturen – istället för att packa ännu fler transistorer i ett chip – för att öka hastigheten. En av de största innovationerna i branschen kommer sannolikt att vara en återupptäckt  av en teknik som funnits under en längre tid – den gamla goda FPGA:n.

Mats Alaküla

Elvägar – för mer än bara lastbilar

Under det senaste decenniet har det dykt upp nya tillverkare av både personbilar och bussar som är helelektriska, men även tunga lastbilar som är plug-in-hybrider. Alla dessa nya produkter har gemensamt att de tänjer gränserna för vad som går att göra med lagring av elektrisk energi i batterier samt laddning av dessa batterier. 

Självkörande taxi kommer att utrota privatbilismen i USA till år 2025. Detta enligt en av grundarna av taxiutmanaren Lyft. Han beskriver processen som ”den tredje transportrevolutionen.”

Shaofang Gong:

Elektronikutbildningen behöver förnyas

Elektronik är ett gammalt ämne men det har ständigt utvecklats och lett till nya tekniska revolutioner. Ta trådlös ­kommunikation som exempel som sedan 80-talet flyttat gränserna från megahertz till gigahertz samtidigt som Internet pressat upp data­takterna i de fasta näten från megabit per sekund till terabit per sekund. Alla dessa fantastiska framsteg har skett på mindre än 50 år vilket betyder mindre än två generationer av utvecklings­ingenjörer.

MansNIlssonMÅNS NILSSON:

Så kan elbilen ta över i åtta steg

Plötsligt är två tredjedelar av alla nybilar i Norge el- eller hybridbilar. Miljöforskaren Måns Nilsson berättar hur andra länder kan följa Norge i spåren.

Staffan Skogby:

Satsa på energieffektivitet i datacenter

Smarta telefoner, Internet of Things (IoT) och IT driver ett ökande behov av datakraft i datacenter. Jag deltog i Swedish Datacenter Initiative i oktober, en återkommande konferens i Stockholm med bland annat Fortum, ABB och ett femtiotal företag verksamma på den svenska marknaden.

Stefan Löfven, var finns
såddfinansieringen och Vinnova?

När statsministerns nyinstiftade innovationsråd träffas på Harpsund idag saknas två viktiga komponenter som behövs för att stärka Sverige innovationsförmåga och därmed konkurrenskraften, det verk som har till uppgift att göra just dettta – Vinnova – och det gödningsmedel som det är skriande brist på – såddfinansiering.

Stefan Nageus

Stefan Nagéus, HBM Sverige

Sju myter för provning av elmotorer

Sju myter för provning av elmotorerElmotorer förbrukar runt 40 procent av världens el och står för en stor del av elförbrukningen inom industrin. Eftersom de i ökande utsträckning används även i el- och hybridbilar liksom i flyg- och fartygsindustrin pågår en intensiv jakt på hur man kan effektivisera dem ytterligare.

Rickard Klinkert:

Dags att ändra vår traditionella syn på elnätet

Elnäten står inför stora utmaningar framöver. I de industrialiserade länderna görs stora investeringar för att öka effektiviteten och pålitligheten i elnätet. El får samtidigt en allt större betydelse när vi ska minska utsläppen av växthusgaser i atmosfären. I IEA Technology perspective 2012 prognostiseras att kraftsektorn står för 42 procent av koldioxidutsläppen år 2050. Det innebär att vi står inför omfattande omstruktureringar i kraftproduktionen och i näten för att klara av att minska dessa utsläpp.

Jonathan BorrillJonathan Borrill

Mobiler på flygplan – var finns riskerna?

Alla som flyger regelbundet kommer att glädjas åt de uppdaterade reglerna för flygsäkerhet, vilka ger större möjligheter för passagerarna att använda mobiltelefoner och andra elektroniska produkter under kommersiella flygningar. Tiden är förbi då vi behövde gå igenom ritualen med att stänga av all elektronisk utrustning vid start och landning. Det är på tiden!

Zacharias Brandt

ZACHARIAS BRANDT:

Sagan om statens stöd till innovationer och den enskilde innovatören

Det är en stor seminariedag. Man skall presentera DET STORA LYFTET för svensk elektronikindustri, en satsning som man kallar ”Strategiskt Innovationsområde” med syftning på industriell elektronik. I föredrag efter föredrag visar det sig att satsningen enbart riktar sig till de stora elefanterna. Den enskilde innovatören kan givetvis få bidra gratis om denne så önskar. Men alla medel skall slussas till de stora. Till de stora företagen, till de stora institutionerna där all innovation av värde pågår, enligt dem själva. Att fakta pekar åt andra håll, ja, det behöver man ju inte berätta.

 
magasinet

235
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
 
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik
Anne-Charlotte
Sparrvik
+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)