Fler företag kan delta i europeiska forskningsprogram
Smartare elektroniksystems programkonferens går av stapeln den 12 september i Stockholm. Årets program kommer att få en internationell prägel då konferensen gästas av EU-programmet ECSEL:s vd Bert De Colvenaer och Smartare Elektroniksystems systerorganisationer i andra europeiska länder.
Kvinnan borde ha haft reflex. Men en väl konstruerad självkörande bil har tre sensorsystem som vart och ett borde ha kunnat upptäcka henne och undvikit eller mildrat påkörningen. Det är min slutsats efter att ha tittat på de två filmerna från dödsolyckan i Tempe i söndags kväll.
Fysiska begränsningar har börjat sätta stopp för hur mycket mer krympta processgeometrier kan bidra till att lyfta processorernas prestanda. Därför har utvecklarna börjat diskutera hur de kan ändra arkitekturen – istället för att packa ännu fler transistorer i ett chip – för att öka hastigheten. En av de största innovationerna i branschen kommer sannolikt att vara en återupptäckt av en teknik som funnits under en längre tid – den gamla goda FPGA:n.
Under det senaste decenniet har det dykt upp nya tillverkare av både personbilar och bussar som är helelektriska, men även tunga lastbilar som är plug-in-hybrider. Alla dessa nya produkter har gemensamt att de tänjer gränserna för vad som går att göra med lagring av elektrisk energi i batterier samt laddning av dessa batterier.
Självkörande taxi kommer att utrota privatbilismen i USA till år 2025. Detta enligt en av grundarna av taxiutmanaren Lyft. Han beskriver processen som ”den tredje transportrevolutionen.”
Elektronik är ett gammalt ämne men det har ständigt utvecklats och lett till nya tekniska revolutioner. Ta trådlös kommunikation som exempel som sedan 80-talet flyttat gränserna från megahertz till gigahertz samtidigt som Internet pressat upp datatakterna i de fasta näten från megabit per sekund till terabit per sekund. Alla dessa fantastiska framsteg har skett på mindre än 50 år vilket betyder mindre än två generationer av utvecklingsingenjörer.
Plötsligt är två tredjedelar av alla nybilar i Norge el- eller hybridbilar. Miljöforskaren Måns Nilsson berättar hur andra länder kan följa Norge i spåren.
Smarta telefoner, Internet of Things (IoT) och IT driver ett ökande behov av datakraft i datacenter. Jag deltog i Swedish Datacenter Initiative i oktober, en återkommande konferens i Stockholm med bland annat Fortum, ABB och ett femtiotal företag verksamma på den svenska marknaden.
När statsministerns nyinstiftade innovationsråd träffas på Harpsund idag saknas två viktiga komponenter som behövs för att stärka Sverige innovationsförmåga och därmed konkurrenskraften, det verk som har till uppgift att göra just dettta – Vinnova – och det gödningsmedel som det är skriande brist på – såddfinansiering.
Sju myter för provning av elmotorerElmotorer förbrukar runt 40 procent av världens el och står för en stor del av elförbrukningen inom industrin. Eftersom de i ökande utsträckning används även i el- och hybridbilar liksom i flyg- och fartygsindustrin pågår en intensiv jakt på hur man kan effektivisera dem ytterligare.
Elnäten står inför stora utmaningar framöver. I de industrialiserade länderna görs stora investeringar för att öka effektiviteten och pålitligheten i elnätet. El får samtidigt en allt större betydelse när vi ska minska utsläppen av växthusgaser i atmosfären. I IEA Technology perspective 2012 prognostiseras att kraftsektorn står för 42 procent av koldioxidutsläppen år 2050. Det innebär att vi står inför omfattande omstruktureringar i kraftproduktionen och i näten för att klara av att minska dessa utsläpp.