JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. IP-teknik pressar priset på basstationer
Nätoperatörerna Telia och Vodafone-Airtouch, samt franska Alcatel, vill införa en ny IP-standard i de nya IP-baserade mobilnäten för att öka konkurrensen på hela den framtida globala basstationsmarknaden, idag är värd 200 till 300 miljarder kronor per år.


Det ytterst syftet med förändringen är att underlätta för nya leverantörer av basstationer att komma in på marknaden. Självklart innebär detta ett hot mot den handfull leverantörer som idag dominerar, främst Ericsson, Nokia, Motorola och Siemens.

Arbetet på den nya standarden har redan startat inom den globala standardiseringsorganisationen 3GPP. Meningen är att införa ett nytt IP-baserat gränssnitt mellan basstationer, BTS, och basstationskontroller, RNC, i den nya mobila IP-nätstandarden, Release 2000, som skall bli klar senare i år. I denna del av nätet används fasta förbindelser mellan BTS och RNC och nätdelen kallas UTRAN.

- Vi bedömer det som fullt sannolikt att det nya IP-gränssnittet ingår i den kommande standarden, säger Ola Blomstrand, Telia Mobile, till Elektroniktidningen.



Lejonparten av kostnaden


Radionäten svarar för 70 till 80 procent av mobiloperatörernas nätinvesteringar och Vodafone Airtouch, världens största mobilnätoperatör, vill definitivt öppna marknaden för ökad konkurrens. Det sade Charles Lo, teknisk direktör för Vodafone Plc förra veckan i Electronic Engineering Times.

Svenska Ericsson är mer försiktig i sin kommentar. För Ericsson står mycket på spel eftersom radionät är företagets viktigaste och mest lönsamma produkt.

- Jag tror det nya IP-baserade gränssnittet kan införas i Release 2000. Hur sannolikt det är återstår att se. Det finns dock fundamentala tekniska problem som måste lösas. Ett av dem gäller realtidskraven för att klara soft handover i mobilnäten, säger Mats Nilsson, direktör med ansvar för standardstrategi i LM Ericsson.

I dagens UTRAN-standard finns visserligen ett gränssnitt mellan BTS och RNC som kallas Lub. Men detta gränssnitt baseras på ATM. Det innebär i praktiken att ATM måste användas som bärarnät i UTRAN. Det är detta som Telia vill ändra på. Telia har beslutat att använda IP och snabba routrar för långdistansöverföring av IP- trafik i sitt mobilnät men standarden för UTRAN innebär att Telia måste använda ATM som bärarnät mellan RNC och BTS. Telia vill helt enkelt få möjlighet att använda routrar hela vägen ut till basstationerna.

Telia valde också Cisco som leverantör för mobilnätets långdistansöverföring vilket visar vad detta handlar om. En ny stor marknad kan öppnas för Cisco. Vinsterna även för franska Alcatel är uppenbara. Alcatel har inte lyckat så bra som systemleverantör av mobilnät. En öppnare marknad kan leda till ökad försäljning av basstationer.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)