Skriv ut
Amerikanska Agilent lanserar en helt ny grundteknik för optiska växlar och företaget menar att det nu tar ledningen på en ny mångmiljardmarknad.


Agilent, som är en avknoppning från Hewlett-Packard, anger att den spegelteknik Lucent och Nortel stödjer är underlägsen. Nortel har nyligen investerat 28 miljarder kronor vid köp av ett USA-företag som utvecklat spegelsystem för optoväxlar.

- Vårt mål är att bli världens ledande leverantör av växelteknik för optiska växlar, säger David Andersen i Agilent Optical Networking Division till Elektroniktidningen.

Grundprincipen i Agilents nya system är mycket enkel. Den optiska våglängdssignalen leds in i en speciell glasskiva. Glasskivan har ett antal fördjupningar som är fyllda med en vätska som har samma brytningsindex som glasskivan. Genom att föra in en gasbubbla i fördjupningen förändras brytningsindex och den optiska våglängdskanalen kan därmed dirigeras ut via önskad port.

Redan har franska Alcatel köpt Agilents nya system för att bygga optiska växlar. Alcatel är en av världens ledande leverantörer av optiska telekomsystem.



Kan användas i korskopplare


Agilent skall sälja sitt system som komponent till systemleverantörer. Det kan användas i add-drop multiplexorer, korskopplare och så kallade säkerhetsväxlar i optiska nät.

Agilent säljer en växelplattform (Photonic Switching Platform) med 32 x 32 portar. Ett antal sådana plattformar kan kopplas samman för att skapa en optisk växel med hög kapacitet.

Agilent säljer även ett kontrollsystem som styr trafiken till varje port.

David Andersen uppger för Elektroniktidningen att Agilent har starkt patentskydd för sin konstruktion. Systemutvecklingen startade för fem år sedan.



Färdigt nästa år


Prototypprodukter baserade på Agilents växelplattform kommer inom kort och Agilent räknar med att kommersiella produkter lanseras första kvartalet år 2001.

Svenska experter menar att Agilents lösning verkar smart och det är intressant att ett helt nytt företag går in på marknaden för optiska nät. Det finns ingen standard för optoväxlar och i dagsläget konkurrerar minst tre olika grundtekniker om hur de optiska signalerna skall styras genom växlarna. Växlingen kan göras med hjälp av kristaller, speglar eller rent mekaniskt. Agilent lanserar nu ett fjärde alternativ.

Leverantörerna vill skydda sina konstruktioner av kommersiella skäl och därför finns ett starkt motstånd mot standardisering. Det är heller inte nödvändigt att standardisera detta område. Det kommer att ta flera år innan det blir klart vilken teknik som är bäst.

Göte Andersson