JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Första WDM-växeln
Marconi lanserar nu en WDM-växel, Wawelength Division Multiplex, som klarar att växla ett antal WDM-kanaler med till exempel 2,5 Gbit/s.

Detta öppnar vägen för att använda WDM-tekniken även i regionala och stadstäckande optiska nät.

Hittills har våglängdsmultiplexering huvudsakligen nyttjats för punkt till punktförbindelser i fiberoptiska långdistansnät.



Marconi hävdar själva att företaget är först i världen med sin WDM-växel och enligt experter hos Telia kan det mycket väl vara sant. Den nya WDM-växeln visades nyligen vid en telekommässa i Beijing och den kommersiella produkten finns tillgänglig för leverans i början av 1999, anger Marconi.

Telia är intresserade av den nya WDM-växeln. Företaget bygger nu upp ett nationellt WDM-nät och Marconi är huvudleverantör av utrustningen. Marconis nya WDM-växel kan därmed användas för att höja nätkapaciteten i Sveriges storstäder. Telias experter planerar titta på den nya växeln.

En rad andra leverantörer planerar dock lansera WDM-växlar nästa år. Det gäller till exempel Nortel, Lucent och Ericsson, säger en branschexpert. Det handlar om en ny generation av optiska växlar som ersätter de elektroniska bitströmmar som används i dagens transmissionssystem.



Ger flexibel kapacitet


Marconis nya produkt kallas Reconfigurable Photonics Add/Drop Multiplexer och har utvecklats av Marconi Communications i Storbritannien. Med hjälp av Marconis system för nätstyrning är det möjligt att koppla om enskilda WDM-kanaler, allt beroende på behoven. Kapacitet kan därmed ställas om per minut, timme, dag eller vecka. Allt beroende på hur nätoperatören vill utnyttja tekniken.

Med den nya tekniken är det möjligt att bygga lokala och regionala fiberoptiska ringar och med hjälp av WDM-växlarna kan trafiken fyllas på och tappas av.

Tack vare driftövervakningssystemet är det möjligt att upprätta dubbla skyddade förbindelser för WDM-trafiken. Detta innebär att den teknik för säker kommunikation som finns i dagens SDH-nät även införs i det helt optiska WDM- nätet.

Marconi räknar med att det blir billigare med den nya tekniken för nätoperatörerna. Tack vare WDM-växlarna kan de välja att använda traditionell elektrisk multiplexering av trafiken bara där det behövs. När trafiken skall tappas av för att skickas ut till den lokala abonnenten eller när trafiken skall fyllas på. I resten av nätet används den optiska tekniken.

ATM-celler och IP-paket kan skickas via separata våglängdskanaler i det fiberoptiska nätet.



Kostnaden avgör


Visionen är tydlig. Men experter i Telia påpekar att det är nödvändigt att se vad de nya WDM-växlarna och vad den nya nätarkitekturen verkligen kostar innan det går att se hur snabbt och i vilken omfattning den nya tekniken slår igenom.

Marconi Communications Ltd är ett nytt företag som etablerades sommaren 1998. Där ingår de två telekomföretagen italienska Marconi Spa och brittiska GPT och huvudägare är brittiska GEC-koncernen.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)