JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson senaste trådlösa bredbandsnät är för dyrt
Beewip, Broadband Wireless IP, är Ericssons senaste produkt för bredband över radionät.

Beewip är avsedd för trådlös IP-telefoni, Internet och e-post och målgruppen är en verklig massmarknad: hushåll och småföretag



- Vi skall nu börja testa Ericssons teknik i Norge. När vi undersökte utbudet fanns det inte mycket annat att välja på. Om försöket faller väl ut kommer vi inte att tveka att introducera den i Sverige. Men än är priset alldeles för högt, säger Christer Skålberg, vice vd och teknikansvarig i Tele2.

- Prisläget måste motsvara tjänsten. De kunder som kan vara intressanta saknar kabel-tv och har ingen fiber som går förbi. För dem som har möjlighet blir det troligen billigare att ansluta sig till det trådbundna nätet, säger Christer Skålberg.

Han tror att smärtgränsen för ett privatabonnemang med fast anslutning till IP- nätet ligger någonstans på 200 till 300 kronor per månad.

Även Telia har tittat på Ericssons nya Beewip. Företaget hade faktiskt valt Beewip för sin nya tjänst Homerun som startade i höstas. Men strax innan starten kastades Beewip ut till förmån för ett nytt system där Telia själv kombinerade produkter från amerikanska Symbol, Cisco och det nya företaget Service Factory som ägs av Telia. Tekniken har utvecklats av personer som tidigare jobbade på Telia, säger experter hos Telia till Elektroniktidningen. Ericsson förlorade på grund av för högt pris och en sämre plattform för tjänsteutveckling, enligt Telia.

Den nya marknaden är dock mycket stor och även Telias experter räknar med att Ericsson kommer att lyckas. På banan finns redan de traditionella konkurrenterna Alcatel, Siemens, Lucent, Marconi och Nokia.

För att snabbt ta sig ut på marknaden har Ericsson köpt in produkter från olika leverantörer och integrerat dem i ett komplett radionät som även inkluderar delar för drift och underhåll.

Kommunikationen i Beewip sker med paketdata på 3,5 GHz-bandet. Detta frekvensband är licensierat och det innebär att Ericsson normalt säljer radionätet till nätoperatörer som erbjuda publika tjänster. Det är traditionella Ericssonkunder. I Beewip ska varje basstation klara upp till 500 abonnenter som tar emot data upp till 10 procent av tiden med ungefär 256 kbit/s och med en maximal datakapacitet på 3 Mbit per sekund och användare.

I systemet sänder en basstation i sex 60-gradiga sektorer på vardera 3 Mbit/s, och arbetar med paketdatateknik och CDMA frekvenshopp. Alla användare har varsin riktantenn och en inomhusenhet som delar på 3 Mbit/s och endast upptar radiokapacitet under sändning och mottagning. Beewip baserade på den amerikanska standarden IEEE 802.11.

Erika Ingvald

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)