JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Cebit: Nokia lanserar hemserver med Internet, digital-tv, video och telefoni
Nokia går nu i täten för att Internetaccess, digital-tv, digital videobandspelare och telefoni skall klaras av en enda box, Nokias Homegateway.

Den nya produkten lanseras i slutet av året.



- Marknaden är mellan 20 och 80 miljoner hushåll i industriländerna, säger Jyrki Rosenberg på Nokia.

Nokia räknar helt enkelt med att en integrerad box med flera funktioner skall kunna ge företaget ökade marknadsandelar.

Idag finns flera separata boxar för olika behov: set-top-box för digital-tv, hemserver för IP-baserat hemnät och digital videospelare, DVB. Dessa funktioner planerar Nokia att integrera i en box.

Till denna box hör en programvara som ska ge användaren tillgång till hemnätets alla tjänster och även Internetaccess. Användaren kan även kommunicera med Homegateway via en trådlös mobil hemterminal.

Integrationen och den nya trådlösa terminalen är de stora nyheterna. I flera år har industrin talat om konvergens och det är vad detta handlar om. Ingen annan tung leverantör har lanserat något motsvarande - Nokia försöker bli först med produkter på området.



Digital-tv-box och ADSL


Idag säljer Nokia set-top-boxar för digital-tv och ADSL-modem och det är dessa produktlinjer som skall integreras.

Homegateway-boxen ansluts till telefonnät, tv-nät och andra publika telenät för Internet, tv och telefoni. I själva bostaden skall pc, tv, telefon och annan utrustning kunna anslutas via standardgränssnitt för tv (DVB), IEEE 802.11 (radiobaserat Ethernet), radionätet Bluetooth och hemnätstandarden Open Service Gateway Initiative (OSGi). Produkten baseras på öppna standarder.

Den mobila accessen till boxen sker via en WAP-server. Särskild programvara används för att styra den digitala videon. Operativsystemet Linux skall användas och en bläddrare ingår.

Nokia är uppenbarligen stolt över den mobila terminalen och att även denna skall få digital-tv. Just en sådan produkt visade även Ericsson upp på Cebit.



Nokia i första ledet


Elektroniktidningen har talat med Lucent, Philips, Ericsson och Alcatel-Thomson och ingen av dem redovisar några motsvarande planer. Alla är dock överens om att konvergensen kommer att slå igenom men ingen är lika aggressiv som Nokia.

- Det tar flera år innan konvergensen verkligen slår igenom. Jag tror det tar fem år innan vi ser ett starkt genomslag, säger Thierry Samama, ansvarig för strategisk affärsutveckling i multimediabolaget Atlinks som ägs av Alcatel och Thomson.

Med Atlinks vill telekombolaget Alcatel och hemelektronikbolaget Thomson stärka sina möjligheter att klara den kommande konvergensen.

Philips utvecklar produkter för både DVB och OSGi men vill inget säga om när de integrerade produkterna kommer.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)