JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lilla Ericsson Telebit vill klå Cisco på routrar
- Vi hoppas ha tagit en betydande del av routermarknaden inom fyra, fem år. Det säger Lars Struwe Christiansen som är vice vd på marknadssidan på Ericsson Telebit i Danmark.

Han tillägger att marknaden växer så kraftigt att det finns gott om utrymme för nya såväl som gamla aktörer.



Ericsson köpte danska Telebit Communications i juni förra året för att få tillgång till företagets unika kompetens på IP-protokollet IPv6, och det är tack vare Telebit som Ericsson kan lansera sin nya, omskrivna realtidsrouter för mobil IP-telefoni, RXI820, redan i år.

Idag dominerar Internet Protocol version 4, IPv4. Standarden för IPv6 är dock klar. Ericsson Telebit hoppas på en allmän övergång till det nya protokollet och att IPv6 ska dominera den generella routermarknaden.

Ericssonkoncernen siktar på miljardförsäljning för mobilroutern RXI 820. Men företaget hoppas också att Telebits routerteknik skall fungera som en språngbräda in på den generella routermarknaden för det fasta IP-nätet.

Ericsson Telebit i Danmark tror till och med på vinst mot Cisco på IPv6- marknaden, vilket självklart är uppseendeväckande. Cisco har uppskattningsvis 70 till 80 procent av världens routermarknad för långdistanstrafik med dagens standard.

Telebit, som föddes 1992 ur ett äldre danskt företag, har tillverkat IPv4- routrar sedan dess. Och företaget tillverkade världens första IPv6-router för fasta nätet redan 1995.

- Redan då behövde vi profilera oss gentemot Cisco. Dessutom pågick diskussioner ute i världen om det gamla protokollets begränsningar, i första hand en framtida brist på adresser, berättar Lars Struwe Christiansen.



Testas i olika nät


Telebit har hittills sålt några hundra routrar och produkterna finns i ett forskningsnät som knyter samman ett antal universitet i Europa. NTT i Japan, BT i Storbritannien och France Telecom har Telebits router i provnät. Ett internationellt IPv6-nät skall tas i drift i år enligt planerna.

- Ericsson Telebit är ledande leverantör där det idag finns en marknad för IPv6- routrar, säger Johan Börje, marknadsansvarig på Ericsson Radio Systems.

Enligt Lars Struwe Christiansen finns det flera förklaringar till varför ännu inte IPv6 och företagets router slagit igenom på bred front.

- Det är inte förrän på sista tiden som Internet nått den kritiska massa av användare som krävts för att motivera en övergång till IPv6.

- I dag, när man får allt fler mobila enheter och talar om att ständigt vara uppkopplad så måste varje sak ha sin egen unika IP-adress, inte som i det gamla systemet tilldelas en adress dynamiskt som den förlorar när man kopplar ner.

- Det är inte förrän det senaste året som de asiatiska länderna som Kina och Indien, där behovet av adresser är enormt, verkligen har börjat använda Internet. Och de accepterar inte bristerna i det gamla protokollet.

- De som är marknadsledande har säkert känt sin position hotad av IPv6 vilket gjort dem ovilliga att acceptera protokollet. Men IPv6 kommer att ha slagit igenom inom sex månader, förutspår Lars Struwe Christiansen.

En annan viktig faktor är Microsoft.

- Idag är hela tjänstenivån baserad på IPv4. Om Windows 2002 stödjer IPv6 kommer det att driva på utvecklingen, säger Johan Börje.

Erika Ingvald

Göte Andersson



Realtid eller kapacitet


Telebit tillverkar såväl mjukvaran som hårdvaran till sin egen router AXI460. Det är en så kallad multiteknikrouter som klarar IPv6, IPv4, ATM, Frame Relay och X.25 i samma enhet. Den är nära besläktad med Ericssons realtidsrouter och vilken man väljer beror på hur man vill planera sitt nät. AXI460 ger högre hastigheter och högre överföringskapacitet medan RXI820 ger lägre hastigheter men realtidsfunktion.

GA

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)