JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson behöver företagsrouter också
Ericsson behöver ytterligare en router som kan ansluta företagskunder till IP-nätet. Annars kan företaget inte konkurrera med Cisco. Det hävdar en telekomexpert på Carnegie.


Ericsson har köpt routertillverkaren Torrent Networking för cirka 3,6 miljarder kronor. Men det räcker inte om företaget skall kunna konkurrera med Cisco, Nortel, Lucent och Siemens. Det säger telekomanalytiker hos de två svenska mäklarföretagen Matteus och Carnegie till nyhetsbyrån Reuters.

Elektroniktidningen har talat med Carnegie och deras budskap är klart. Ericsson behöver även en router som passar företagsmarknaden, för att kunna konkurrera med Ciscos 7000-serie.

När nätoperatörerna säljer IP-tjänster till stora företag måste de kunna erbjuda en router som ansluter företagen till IP-nätet. Idag har Ericsson inga sådana produkter. På denna punkt måste Ericsson göra något eftersom företagsmarknaden svarar för en så stor del av IP-trafiken, menar Carnegie.

Ericssons ledning bekräftar att företaget kommer att köpa ytterligare datakomföretag. Men man har inte redovisat inom vilka produktsegment företaget söker nya objekt. Elektroniktidningen har förgäves sökt besked om detta.



Treklöver med IP-företag


Ericsson har hittills investerat i tre företag - Juniper, ACC och Torrent - för att på allvar komma in på marknaden för IP-nät.

Ericsson har köpt andelar i Juniper Networks som tillverkar routern M40. Det är en transitväxel som används i Internets stamnät och hanterar mycket tunga trafikflöden. Ericsson säljer M40 under namnet AXI520. Ett antal leverantörer har provat M40, och Juniper verkar vara på väg att få sina första stora order.

Förra året köpte Ericsson ACC som tillverkar accessroutern Tigris. Tigris är avsedd för publika nät

och hanterar ISDN- och vanlig modemtrafik. Trafiken samlas upp i Tigris och slussas vidare in i långdistansnätet. Företaget har sålt sina produkter i flera år och har en installerad bas.

Torrent har utvecklat så kallade edge-routrar som tar emot trafik med datahastigheten 2 Mbit/s och snabbare. De skall även klara ADSL-trafik. Produkterna provas nu hos flera nätoperatörer. Både Tigris och Torrents produkter är i första hand avsedda för publika IP-nät. De samlar upp (aggregerar) trafik som sedan slussas in i långdistansnätet.

Förra året valde Ericsson att inte köpa BayNetworks när budgivningen startade. BayNetworks är världens näst största routertillverkare. Nortel köpte företaget för drygt 70 miljarder kronor. Ericsson har nu i etapper köpt ett antal mindre företag för att få ett fullt sortiment av produkter för IP-nät.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)