JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Texas först med optisk korskopplare
Med styrbara speglar och ett patenterat styrsystem lovar Texas Instruments optiska korskopplare med hundra gånger högre kapacitet än dagens produkter.

Företaget räknar med att dominera den framväxande miljardmarknaden.



Texas Instruments och Astarte Fiber Networks lanserar nu en ny teknik för optiska korskopplare med hundra gånger högre kapacitet än dagens produkter. Flera tusen optiska fibrer ansluts till korskopplaren och nätoperatören kan fjärrdirigera trafiken till valfri fiber. Detta ska jämföras med dagens optiska korskopplare som har högst 16 ¥ 16 portar.

- Vi har en prototypväxel klar i slutet av 1999. En helt ny marknad kommer att utvecklas. Idag är marknaden för optiska korskopplare värd 10 - 20 miljoner kronor. Om sex år är den värd cirka 11 miljarder kronor, säger David Krozier i Texas Instruments till Elektroniktidningen.

- Vi tror att vår produkt kommer att dominera, och vi räknar med att ta mer än 50 procent av marknaden, säger Krozier.

Vinsten med den nya tekniken är att man slippa omvandla den optiska signalen till elektrisk och sedan på nytt konvertera trafiken till en optisk signal när trafiken skall omdirigeras. Den största marknaden finns till en början i de optiska långdistansnäten.

För några år sedan utvecklade Texas den så kallade DLP-tekniken (Digital Light Processing) som används för projektorer och bildskärmsteknik. I DLP används en grundteknik med styrbara speglar, med kretsar för Digital Micromirror Device (DMD).

Denna grundteknik kombineras med ett elektriskt styrsystem för att mekaniskt styra speglarna i den nya optiska korskopplaren, och därmed styra trafiken från den ena fibern till den andra.



Styr tusentals speglar


Astarte har patent på styrsystemet, vilket ger Texas och Astarte en mycket stark ställning på marknaden, enligt David Krozier.

- Vi kan kontrollera och styra tusentals speglar med vårt system, säger han.

Enligt Texas arbetar företag som AT&T och Lucent med samma typ av teknik men de har inte hunnit lika långt.

Systemutvecklingen startade 1996 och idag arbetar 25 personer hos Texas med det nya systemet.

Företaget räknar med att sälja sin nya optiska korskopplare till leverantörer som Nortel, Lucent och Ericsson. Systemleverantörerna integrerar optiska korskopplare, elektriska korskopplare och nätdriftsystem till intelligenta transmissionssystem och säljer i sin tur kompletta system till nätoperatörerna.

Även svenska experter hos Ericsson tror att Texas kan lyckas. Det finns ingen motsvarande optisk korskopplare på marknaden, enligt Per O Andersson, chef för Ericssons Fiber Optic Research Center.

- Men det tar ett par år innan produkten blir mogen. Först måste Texas visa att systemet verkligen är tillförlitligt, säger han.

Göte Andersson





MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)