JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Telia erövrar Polen
Telias delägda dotterbolag Netia har fått licenser som innebär att Netia kan bli Polens näst största telefonbolag. För Telia kan Polen därmed i framtiden bli en lika viktig marknad som Sverige.


Netias licenser täcker nu 35 procent av landets befolkning. Utbyggnaden av Netias telenät beräknas kosta minst fem miljarder kronor, möjligen även tio miljarder kronor enligt experter i Telia som har driftansvar för det privata polska telefonbolaget.

- Vi är säkra på att bli Polens näst största telefonbolag, säger Meir Srebrenik, VD i Netia.

Idag har Netia 120 000 anslutna abonnenter och företaget har nu fått licenser för områden där det bor totalt 13,3 miljoner invånare. I dessa områden har polska staten valt Netia som ende konkurrent till statligt ägda Telekomunikacja Polska SA (TPSA) för fasta telenät.

Polen har även delat ut GSM-licenser men Netias bedömning är att det är de telebolag som bygger fasta telenät som får de viktiga affärskunderna och därmed de stora intäkterna.

Netia har fått licenser för fem av Polens tio största städer. Ännu har polska staten inte valt ut den private nätoperatör som skall etablera nät i Warzawa och Lods, landets två största städer med drygt två miljoner invånare. Netia hoppas få minst en av dem. Både Netia och Telia gör redan nu bedömningen att ingen av konkurrenterna kan få lika stor täckning i landet. Netia fick beskedet om licenstilldelningen i början av året.



Äger en dryg fjärdedel


Telia äger mellan 25 och 30 procent i Netia, ett israeliskt investmentbolag och flera mindre polska företag äger resten av företaget. Telia har själva hittills investerat några hundra miljoner kronor i det polska bolaget. Netia har själv lånat drygt två miljarder kronor för nätinvesteringarna under 1998.

Polen genomför nu en avreglering i mycket ordnade former,

där staten väljer ut och delar ut licenser till nya privata konkurrenter. Än har man dock inte alls samma liberala telereglering som EU-länderna, Netia måste till exempel betala höga samtrafikavgifter till TPSA.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)