JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Lonworks och Internet hjälper fastighetsskötaren styra huset
Internet slår igenom för energistyrning och drift, bland annat för fastigheter, industribyggnader och flygplatser. Det blir resultatet när samtrafik nu skall etableras mellan Internet och privatnätet Lonworks.


De två amerikanska systemleverantörerna Cisco och Echelon har beslutat etablera samtrafik mellan Internet och Echelons privatnät Lonworks. Lonworkstrafik kan skickas via Internet och det blir möjligt att med en Internetbläddrare nå en Webbserver ansluten till Lonworks.

Lonworkstrafiken skall inkapslas i IP-paket och gränssnitt skall skapas för samtrafiken.

Lonworks har en mycket stark position som nät för styrsystem, bland annat när det gäller fastighetsdrift. Lonworks är skräddarsytt för att hantera datatrafik för kontroll och övervakning. Enligt Echelon har cirka 3 000 systemleverantörer runt om i världen valt att bygga sina produkter på Lonworks.



Fjärrövervakning


Svenska experter väntar ett brett genombrott för Internet just när det gäller fastighetsdrift.

- Vi ser flera fördelar. Vi kan använda befintliga IP-nät i en fastighet för Lonworkstrafiken och slipper bygga separata nät. Webbservrar kommer att byggas in i maskinvara. Fastighetsskötare kan lätt nå information med Internetbläddrare. Möjligheterna till fjärrövervakning ökar, säger Ulf Sellergren, utvecklingschef för styrsystem på Malmöföretaget TAC.

Idag används fasta hyrda ledningar för långdistansöverföring av Lonworkstrafik. Att använda Internet blir betydligt billigare.

Lonworks är av central betydelse för TAC som levererar just system för fastighetsdrift och energistyrning. TAC lanserade 1996 en ny generation kontroll och informationssystem baserade på Lonworks. Företaget är marknadsledare inom sitt område i Sverige och omsättningen är nära en miljard kronor per år.

TAC har redan startat produktutveckling som skall utnyttja de nya möjligheterna. Företaget ser en rad nya affärsmöjligheter och vill vara tidigt ute. Redan tidigare har en grupp företag som använder Lonworks startat arbete för att klara samtrafiken med Internet.

- När nu Cisco och Echelon startat samarbete så förstärks utvecklingen, säger Ulf Sellergren.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)