JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. - Digital-TV blir nästa stora elektronikpryl i hushållen
Svenska hushåll kommer att kunna skaffa digital-TV-mottagare för marknätet 1998. Storbritanniens beslut att digitalisera sitt marknät garanterar att produkterna finns framme.

Nokia och brittiska PACE planerar för massproduktion 1998. Det anger statliga Nutek i sin rapport till svenska regeringen.

- Digitala TV-mottagare blir sannolikt nästa stora hemelektronikprodukt efter videon, CD:n, PC:n och mobiltelefonen, säger Sven-Ingmar Ragnarsson i Nutek.

I juli beslöt Storbritannien att digitalisera sitt marknät och blev därmed först i världen med sitt beslut. Oppositionen i Labour är överens med regeringen om kärnfrågan att digitalisera marknätet, men är kritisk till tillvägagångssättet.

Digitala sändningar skall starta i Storbritannien i slutet av 1997 enligt parlamentsbeslutet. Det kommande marknätet baseras på Europastandarden DVB-T som har utarbetats av gruppen Digital Video Broadcasting.



Miljoner mottagare


Den svenska regeringen förbereder beslut att snabbt införa digital-TV i Sverige. Svenska regeringen ville ha besked om hur digitala mottagare kan finnas på svenska marknaden i början av 1998 samt hur prisutvecklingen ser ut för de följande tio åren.

Massproduktion av sådana mottagare är nödvändig för att priset skall bli rimligt för hushållen och den svenska marknaden är inte tillräckligt stor. Den brittiska marknaden för digitala TV-mottagare uppskattas till tio miljoner enheter per år, refererar Nutek och bedömer att den svenska marknaden kan uppgå till en miljon digitala mottagare per år.

Den svenska siffran är dock osäker eftersom den är beroende av en rad politiska och kommersiella beslut som beräknas bli klara det närmaste året.

Nutek påpekar att Storbritannien planerar subventionera mottagarna för att snabbt få upp volymerna.

Avsikten är att de nya privata mediaföretagen som får sända via marknätet skall betala en licensavgift som inkluderar en subvention. Nutek förordar att även Sverige inför en subvention.

- Det är nödvändigt för att snabbt få igång marknaden. Om priset sänks till 2 000 kronor per mottagare kommer många svenskar att köpa, säger Ragnarsson.

När det gäller priset hänvisar Nutek till Storbritannien. Storbritannien har bildat The Digital TV Group (DTG) som går i spetsen för att införa digitaltekniken i marknätet.

DTG har alla viktiga intressenter som medlemmar; leverantörer, nätoperatörer och TV-bolag. DTG har satt upp målet att en digital mottagare för marknätet skall kosta cirka 4 000 kronor 1998. Det är priset före subventioner.



Komponenter halva kostnaden


Komponenttillverkare beräknar att priset sedan kommer att sjunka med 50 procent på fem år. Halvledarkomponenter svarar för mer än halva kostnaden för en digital TV-mottagare.

De tyngsta posterna är processorer (minst fem mikroprocessorer och signalprocessorer) med en sammanlagd komplexitet motsvarande 30 miljoner transistorer. Därtill kommer minnen, minst 16 Mbit DRAM, flashminnen samt övriga kretsar och komponenter.

Återstående tillverkningskostnader utgörs av strömförsörjning, PCMCIA-kort, anslutningsdon, eventuell display och reglage, mekanik, hölje samt montering.

Den förväntade prisutvecklingen för digitala mottagarna hänger nära samman med halvledarteknologin för produktion av avancerade integrerade kretsar. Idag är en linjebredd på 0,5 μm standard.

Vid sekelskiftet är 0,25 μm sannolikt standard menar Nutek och hänvisar bland annat till SGS Thomson som utlovar kretsar för marksänd digital-TV med ledarbredden 0,35 μm i CMOS 1997 och 0,25 μm före år 2000.

Den kritiska kretsen är en demodulatorkrets för COFDM (Coded Orthogonal Frequency Division Multiplex). Denna krets tas fram bara för marknätet.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)