JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Nya internationella genombrott för CDMA
Mobilstandarden CDMA har nått flera viktiga genombrott senaste veckorna. En av det viktigaste etableringarna är ett japanskt bolag som förväntas välja CDMA.

Hittills har USA gått i spetsen för CDMA, Coded Division Multiple Access, men nu kommer den amerikanska standarden även i andra länder.

Japan överväger införa japansk CDMA-standard. DDI Corporation, ett av Japans största mobiloperatörer, uppger till nyhetsbyrån Reuters att de sannolikt väljer CDMA.



Standard redan i höst


DDI har cirka två miljoner abonnenter i sina analoga nät och planerar skifte till digitalteknik. Japan kan anta en CDMA-standard i höst.

Bell Mobility, Kanadas största mobiloperatör, har valt CDMA för sitt nya mobilnät i 2 GHz-bandet. Bell Mobility räknar med att köpa nätutrustning av Northern Telecom för cirka två miljarder kronor de närmaste fem åren.

Bell Mobility har mer än en miljon abonnenter i sina mobil- och radionät. Företagets huvudägare är BCE Inc som även är delägare i Northern Telecom.

Syd-Korea startade CDMA-nät i april. Nätoperatören Shinsegi Telecomm Inc angav till Reuters att Shinsegi är först i världen med ett CDMA-nät i kommersiell drift. Shinsegi hoppas ha 300 000 abonnenter före årets slut.



Telefoner från Samsung


Syd-Koreas Samsung skall leverera 1,3 miljoner CDMA-telefoner till USA, till Sprint som bygger ett nationellt CDMA-nät i USA. Samsung anger att företaget skall leverera 300 000 CDMA-telefoner 1997 och en miljon 1998. Samsung beräknar ordervärdet till drygt tre miljarder kronor.

Ericssons amerikanska konkurrenter Motorola, AT&T och Northern Telecom är viktigaste systemleverantörer för CDMA. USA-standarden heter formellt IS95.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)