JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. AT&T och Nortel får CDMA- order
Sprint köper mobilnät baserade på CDMA av AT&T och Northern Telecom för cirka 20 miljarder kronor. Det är det största kontraktet hittills på CDMA-baserade mobilnät (Code Division Multiple Access).

Enligt Sprint kommer CDMA-nät vara i drift i mellan 20 och 25 storstäder i USA i december 1996. Sprint offentliggjorde val av systemleverantörer i februari. AT&T beräknas leverera 60 procent och Northern Telecom 40 procent.

Sprint har licenser för att bygga ett nationstäckande mobilnät i USA. För Ericsson var det ett bakslag när Sprint sommaren 1995 gjorde sitt teknikval. Ericsson har inga CDMA-produkter och har därför inte deltagit vid upphandlingen.

Tidigare valde Sprint AT&T samt Motorola som leverantörer men Motorola drog sig ur affären i mitten av januari. Motorola angav att Sprint ställde alltför höga krav. Bland annat lär det ha gällt att Motorola skulle hjälpa till att finansiera köpet samt betala 35 procent av eventuella skador om nätet råkade ut för driftavbrott.



Europeiska ägare


Dagarna innan Sprint redovisade sitt val av systemleverantörer blev det också klart att Deutsche Telecom och France Telecom blir delägare i Sprint; de två europeiska nätoperatörerna har köpt 10 procent var av Sprint för cirka 20 miljarder kronor.

Våren 1995 var Sprint Telecommunication Venture största budgivare vid USA:s utförsäljning av licenser för nya mobilnät. Sprint köpte licenser för sammanlagt cirka 14 miljarder kronor.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)