JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Höjd licens kan bekosta digital-TV
Höjd licensavgift är ett alternativ för politikerna att bekosta en digitalisering av TV-nätet. Det framkom efter flerpartiuppgörelsen om ett svensk digital-TV- system.

Regeringen har nått en uppgörelse med folkpartiet och centern, därmed finns nu en betryggande majoritet i riksdagen för beslut om snabb utbyggnad, anger regeringen.

- Det är realistiskt att utbyggnaden genomförs enligt förslaget från utredningsman Lars Jeding, säger kulturminister Margot Wallström som räknar med formellt riksdagsbeslut hösten 1996. Just nu är Sverige först i världen; inget annat land har givit politisk klarsignal för digitalisering av marknätet.



Expertgrupp löser problemen


Storbritannien, Finland, Danmark och USA förbereder beslut senare i år. Utredningen är nu på väg ut på offentlig remiss och redan ger regeringen klarsignal för utbyggnaden. Ett sådant tempo är ovanligt.

Parallellt med remissen skall en särskild expertgrupp lösa återstående praktiska problem, så utbyggnaden kan genomföras enligt Jedings förslag. Det snabba regeringsutspelet kom den 21 februari. Jedings utredning blev offentlig bara åtta dagar tidigare, den 13 februari.

Regeringens uppgörelse med mittenpartierna ställer landet inför fullbordat faktum. Om överenskommelsen står fast är saken klar, Sverige får ett digitalt TV-nät inom kort. Motivet för utspelet är att visa marknaden att svenska staten planerar införa digitaltekniken snabbt i marknätet, enligt Wallström.

Kulturministern är till och med beredd att subventionera hushållens digitala TV- mottagare, därmed blir marknätets digitala mottagare mer konkurrenskraftiga.

För att sådana subventioner skall ge stark effekt handlar det om hundratals miljoner kronor, sannolikt mer. Saken har tagits upp med finansdepartementet som inte oväntat var negativt.

De tre partierna skall nu bland annat diskutera om subventionen kan finansieras genom en höjning av den obligatoriska mottagaravgiften som landets alla TV- hushåll betalar.

Göte Andersson

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)