JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stark medvind för Kalix elektronikföretag
Elektronikindustrin i Kalix i Norrbotten har utvecklats till en verklig succé och få kommuner utanför storstäderna kan uppvisa något motsvarande. Bara bristen på konstruktörer hotar tillväxten.
I Kalix finns idag en handfull elektronikföretag som räknar med att öka omsättningen från 267 miljoner 1999 till 716 miljoner 2003, en ökning med över 160 procent. Motorn i tillväxten är egenutvecklade nischprodukter för telekom och medicinsk teknik.



- Den kritiska frågan nu är tillgången till konstruktörer. Lyckas vi inte hitta tillräckligt många tekniker så kommer det att påverka den långsiktiga tillväxten, säger Hans Fält, koncernchef i företaget Fältgruppen och vice ordförande i Kalix Elektronikförening.

Föreningen driver företagens gemensamma frågor mot stat och kommun, något man anser nödvändigt för att klara fortsatt tillväxt.

Enligt företagens beräkningar behövs nämligen ytterligare 45 konstruktörer till Kalix fram till 2003, en ökning med 136 procent, jämfört med de 33 som företagen har idag. De räknar samtidigt med en ökning av antalet anställda med 42 procent, till 340 personer.

Satellit till Luleå universitet

Nu i höst startar i Kalix en skräddarsydd treårig högskoleutbildning för ingenjörer som drivs av Luleå Tekniska Universitet och 15 studenter har påbörjat utbildningen.

Dessutom har gymnasieskolan på orten anpassat den naturvetenskapliga linjen så att elektronik och IT-design ingår.

- 16 elever har startat på gymnasielinjen. Därmed får vi också fram personer som senare kan gå ingenjörsutbildningen i Kalix. Vi vill ha årligt intag där, säger Hans Fält.

Elektronikindustrin i Kalix visar att man kan driva fram en positiv utveckling i Norrbotten, menar Hans Fält som påpekar att företagen bara hade 15 anställda i slutet av 1970-talet när utvecklingen tog fart. Det företag han själv startade då har idag 76 anställda.

- Fältgruppen har vuxit med 20 - 30 procent per år sedan starten och omsättningen har dubblerats vart tredje år, säger Fält.

Fiberoptik och medicinteknik

Fältgruppen har utvecklat ett särskilt fiberoptiskt transmissionssystem efter en specifikation från Telia, egenutvecklade hisstelefoner och medicinskteknik utrustning finns också i sortimentet.

Antenna AB har specialiserat sig på system för trådlös kommunikation i 20 års tid, berättar Ove Strand, vd.

- Redan då arbetade vi för Ericsson, Telia och andra företag. Våra rötter finns här i olika företagskonstellationer och de flesta i ledningen kommer från Kalix. Här finns kunnande och lång erfarenhet av elektronikutveckling, säger han.

Det är en entreprenörsanda, kombinerat med slumpen och idéer från nya generationers ingenjörer, som ligger bakom detta snabbväxande företag. Idag är företaget stort och framgångsrikt inom området trygghetssystem för äldreboende. Det har cirka 60 anställda och exporterar till 25 länder. Huvudkontoret ligger i Kalix med ledning och utvecklingsavdelning. Försäljningsbolag finns i Stockholm, Tyskland, Holland, England och Hong Kong. Företaget har ingen egen produktion.

- Produktionen har vi lagt ut till Pajala och Kina. Vi producerar där det är bäst och billigast.

Markstationer för satelliter

Företaget Wahlberg & Selin tillverkar alla former av markstationer för satellitkommunikation. Platschefen och verksamhetsansvarige Peter Jacobsson befinner sig i Amsterdam när vi ringer upp honom, på en av de två stora årliga mässorna inom området. Han och hans kollegor är där för att visa upp sig och företaget.

- Vi började med ett litet tremansföretag och nu är vi 40 anställda. Vi växer årligen med mellan 50 och 100 procent, berättar han.

Peter Jacobsson är själv Kalixbo från början och har utbildat sig där. Han hoppade av Rymdbolaget och tyckte då att Kalix var ett gott alternativ. Det har det fortsatt att vara.

Företaget lägger ut mycket av hårdvarujobbet på underentreprenörer och koncentrerar sig på att konstruera och sätta ihop system och komponenter till system. Utvecklingsavdelningen ligger i Karlstad och försäljningskontor finns i London och Tyskland. Agentnät och distributionsnät finns i hela världen.

Men varenda skruv som levereras kommer via Kalix. återväxten tar de hand om själva. I Sverige finns det inte någon att anställa som är färdigutbildad inom området.

- Vi försöker hitta stadiga, trygga norrlänningar som vi kan utbilda. De går hem bra hos kunder världen över, säger Peter Jacobsson.

Bred politisk enighet

Kalix har 18 000 invånare. Den politisker starke mannen är en miljöpartist. Efter 73 år av socialdemokratiskt styre tog oppositionen makten efter senaste valet och borgare, vänster och miljöpartiet regerar nu tillsammans. Det går bra, säger Peter Eriksson, kommunalråd.

- Elektroniken har vuxit organiskt i Kalix, berättar han. Lokala entreprenörer har satsat, utvecklat bolag och råkat i luven på varandra, varefter de knoppat av och bildat eget. På det sättet har allt det här vuxit fram. Det är inte något som kommit utifrån.

Näringsliv och kommun i partnerskap sätter Kalix på kartan när det handlar om elektronik, säger Peter Eriksson.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)