JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. USA satsar på 3G - vill komma ikapp Europa
President Clinton vill nu ha rekordsnabb utbyggnad av nya 3G-nät. USA har kommit på efterkälken med 3G och riskerar att förlora mer än 100 miljarder kronor per år på eftersläpningen gentemot Europa och Japan.
Den amerikanska regeringen har beslutat att snabbt försöka reducera det försprång Japan och Europa har. Japan tar 3G-nät i drift våren 2001 och Europa ligger hack i häl.

Den amerikanska regeringen skall sälja nya 3G-licenser med start i juni 2002, enligt Clintons tidsplan. Presidenten har beslutat att USA skall använda samma frekvenser som resten av världen för 3G och detta öppnar nu vägen för att WCDMA får ett brett genombrott även i USA. Det innebär att samma WCDMA-terminal kan användas i Europa, USA och Japan.

- USAs regering måste agera snabbt så att konsumenterna, industrin och federala myndigheter kan dra nytta av produkter och tjänster i tredje generationens mobilnät, säger Bill Clinton i sitt beslut som kom den 13 oktober.

Både Ericsson och Nokia är mycket positiva till den amerikanska regeringens beslut. För båda företagen hägrar leveranser av nätutrustning och mobiltelefoner för tiotals miljarder kronor.

- Nokia är mycket intresserade av att global täckning nås för WCDMA-nät, säger Bill Plummer, ansvarig för myndighetskontakter i USA hos Nokia Inc.

- Den amerikanska mobilteleindustrin har uppmanat den amerikanska regeringen att snabbt dela ut licenser för 3G-nät, säger Plummer.

Enligt den amerikanska regeringen står stora och strategiska värden på spel om USA kommer långt senare än andra länder i världen med 3G. Kunderna kommer att spara mer än hundra miljarder kronor per år på att ha tillgång till 3G-tjänster.

Förseningar med utbyggnaden av 3G i USA reducerar också möjligheten att amerikansk industri utvecklar den nya tekniken och tjänsterna för 3G, vilket leder till att andra länders industri dominerar marknaden. Så beskriver den amerikanska regeringen läget.

Finland i ledningen

De hänvisar framför allt till att Finland som redan 1999 delade ut licenser för 3G. Idag har Finland nära 3 000 företag som arbetar inom IT-industrin och då särskilt inom mobilteleindustrin. Enligt den amerikanska regeringen är det Finland som tagit ledningen i världen när det gäller att utveckla mobila tjänster.

De tunga amerikanska leverantörerna av vanliga Internettjänster har dock goda möjligheter att konkurrera även på 3G-marknaden. Om USA delar ut 3G-licenser så kommer det att driva fram en våg av innovationer för 3G-tjänster, anger man.

De amerikanska myndigheterna har nu fått i uppdrag att utrymma de frekvensband som tidigare i år tilldelades 3G vid World Radiocommunications Conference 2000. Det gäller framför allt två frekvensband, 1755-1850 MHz, som nu disponeras av amerikanska försvaret och 2500 till 2690 MHz som idag har civil användning.

Sommaren 2001 skall de två amerikanska myndigheterna FCC och NTIA ha sina förslag klara för att släppa dessa två frekvensband till 3G. Därefter skall FCC utforma regler för licenstilldelning och i juni 2002 startar auktionen. Så ser den officiella tidsplanen ut just nu. Som vanligt finns dock stor risk att tidsschemat försenas, säger Bill Plummer på Nokia.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)