JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Klartecken för Bluetooth i januari
Bluetoothstandarden version 1.1 antas i januari 2001 och de första certifierade produkterna baserade på den nya standarden kommer i februari nästa år. Över 2000 företag har väntat på beskedet och hundratals produkter är på väg.
Elektroniktidningen har fått detta det senaste beskedet om Bluetooth från Lars-Olov Johansson på det svenska provningsföretaget Semko, ansvarig för certifiering av Bluetoothprodukter i Sverige. Flera andra företag aktiva inom Bluetoothgruppen ger samma besked till Elektroniktidningen samtidigt som organisationen Bluetooth SIG, som tar de formella besluten om Bluetoothstandarden, inte redovisat något formellt besked om saken. Den tidpunkt som SIG tidigare angivit, mitten på december, håller nu på att passeras.

- I januari 2001 bör Bluetoothstandarden version 1.1 antas. Samtidigt kommer en ny testspecifikation för version 1.1. Jag misstänker att beslutet tas i mitten av januari, säger Lars-Olov Johansson i Semko.

Den förra versionen av Bluetoothstandarden, version 1.0b, innehöll cirka 30 buggar och Bluetooth SIG drog därför i bromsen tidigare i år.

- Det finns ingen central administration för Bluetoothverksamheten. Ingen har totalgreppet. Många arbetsgrupper arbetar parallellt, säger Lars-Olov Johansson, som förklaring till att olika beskeden.

Semko har nu några produkter som är på väg att certifieras enligt den gamla Bluetoothstandarden version 1.0b, dessutom kontrollerar Semko att dessa produkter har korrigerat de 30 buggarna. De företag som går igenom denna process idag med den gamla standarden tjänar tid. De får senare på nytt certifiera sin produkt för version 1.1. Men fördelen är att de därmed kan gå ut med en produkt på marknaden som är kompatibel med den nya standarden version 1.1, och i bästa fall ligger de någon noslängd före konkurrenterna. Så gör det svenska företaget Wireless Solutions.

- Vi kommer att börja skeppa våra Bluetoothprodukter nu i december. Några tusen enheter per vecka, säger Pär Bergsten, vd för Wireless Solutions, som utvecklat en hel Bluetoothfamilj med accesspunkt, PC-kort, skrivaradapter, RS 232-adapter och adapter för handdatorer.

Företaget har certifierat för version 1.0b och därtill finns en överenskommelse med Ericsson om licensrättigheterna. Axis i Lund har valt samma strategi. Företaget köper Bluetoothkretsar från Ericsson, Texas Instruments och andra komponenttillverkare.

- Hårdvaran är kompatibel med Bluetooth standard version 1.1. Det gör att vi klarar av att uppgradera programvaran när specifikationen kommer från Bluetooth SIG och arbetsgruppen. Om något oförutsett skulle inträffa har vi möjlighet att göra programvaruuppgradering ute hos kund, säger Paul Mikkelsen på Axis som inte tror förseningen behöver innebära några problem.

- Vad jag förstår av uttalanden i förra veckan blir standarden fördröjd till januari, säger Johnny Johansson, Ericsson Microelectronics.

Stefan Löf från samma företag säger att Ericsson i stora drag vet vad den nya standarden innehåller.

- Men man kan aldrig vara 100 procent säker. Vi har gjort mätningar och vet vad våra komponenter går för. Det finns en lista för godkända komponenter, men vi lägger inte ut oss på den listan förrän Bluetooth version 1.1 finns tillgänglig, säger Löf.

Eva Ekelöf


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)