JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. CMOS-kameran byggs in i mobilen
Framtidens mobiltelefoner kommer att ha inbyggd kamera. En rad halvledartillverkare ser en helt ny marknad för kretsar med sockerbitsstora kameror i CMOS-teknik och de stora telefontillverkarna håller med.
Både Ericsson och Nokia bekräftar till Elektroniktidningen att man planerar införa den nya tekniken. Nokia planerar att förse tredje generationens mobiltelefoner med utrustning både för stillbild och rörliga bilder.

- Kamerorna måste vara effektiva och integrerade i telefonen. Det finns också en möjlighet att ha en separat kamera av hög kvalitet och överföra bilder från denna till telefonen och vidare till mottagaren. Fotot skickas som en bilaga i e-posten, säger Pekka Isosomppi i Nokia.

Han tror tjänsten blir populär. Man kan snabbt ta en bild och föra över som ett meddelande för att visa var man är eller vad man ser.
 
- Vi ser hur otroligt populära textmeddelanden är och kan man dessutom kombinera texten med en bild eller rörliga bilder ökar populariteten ändå mer. Däremot tror vi inte att videokonferenser via mobilen blir en stor grej. Folk vill inte visa upp sig själva, utan vad de ser.
 
Tillräckligt bra kvalitet

Det är för tidigt att säga någonting om bildernas kvalitet.

- För att lyckas måste vi nå en kvalitet som upplevs som tillräckligt bra och det tror vi är möjligt med den nya tekniken. Det tar några år, men detta kommer att bli en massmarknad, förutspår Isosomppi.

Enligt amerikanska Electronic Enginnering Times planerar ST Microelectronics skeppa den första generationen CMOS-baserade sensorkameror i oktober till mobiltelefonföretag och hemelektronikföretag.
 
även Agilent som knoppats av från Hewlett-Packard, Sydkoreas Hyundai, Toshiba, Sharp och Kodak-Motorola planerar gå in på den nya marknaden, uppger EET.

Drivkraften för 3G är högre kapacitet till abonnenterna och just att digitala bilder slukar mycket kapacitet. Därför är det uppenbart att den bedömning Ericsson, Nokia och halvledartillverkarna nu gör är mycket intressant.

Enligt de uppgifter EET presenterar måste CMOS-kameran vara högst en kubikcentimeter stor och kosta mindre än tio dollar. Och den skall innehålla sensor, optik, lins, mekanik och en bildbehandlingskrets. Bilderna skall klara upplösning enligt CIF eller VGA.
 
Den krets som ST Microelectronics nu tillverkar ligger inte så långt från dessa krav, enligt EET.

Branschanalytiker hos Cahners In-Stat räknar med att år 2003 är cirka två procent av mobiltelefonerna utrustade med kamera och andelen stiger sedan till mer än sex procent året därpå. Hur snabbt tekniken slår igenom beror på när kamerakretsarna finns tillgängliga till rätt pris och hur fort 3G-utbyggnaden går.
 
Eva Ekelöf


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)