JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. PTS 3G-villkor tvingar fram stor överkapacitet
Tyskland och Storbritannien har valt en helt annan utbyggnadsstrategi för tredje generationens mobilnät än Sverige. Därför behöver tyska 3G-operatörer bara installera cirka 6 000 basstationer medan de vinnande svenska operatörerna planerar för mellan 9 260 och 20 184 basstationer.
Elektroniktidningen har talat med Ericsson, Nokia och Sonera som alla hävdar att den strategi som Post och Telestyrelsen, PTS, valt avviker starkt från det vägval som de flesta andra länder gjort. PTS premierar extremt hög 3G-täckning med många basstationer, vilket andra länder inte gjort, uppger en expert i Ericsson.

I praktiken ifrågasätter man den kommersiella strategi PTS valt för 3G-näten i Sverige även om ingen offentligt vill kritisera PTS. Jämförelsen med andra länder i Europa gör också klart hur stor skillnaden faktiskt är. Tyskland och Storbritannien har i princip samma regleringsmodell. Den tyska staten har auktionerat ut sex 3G-licenser och de krav som gäller är att nätoperatörena måste bygga ut för minst 25 procents befolkningstäckning år 2003 och minst 50 procents befolkningstäckning år 2005. De tyska myndigheterna väntas kräva att 3G-operatörerna skall garantera abonnenterna minst 64 kbit/s i upplänk och 128 kbit/s i nedlänk via WCDMA-nätet. 7,5 procent av befolkningen kan då ständigt vara on-lineanslutna.

I Sverige har PTS valt en licenstilldelningsmodell där vissa minimikrav för täckningen anges. De nätoperatörer som fått 3G-licens utlovat både högre befolkningstäckning och nät med betydligt högre kapacitet, jämfört med de tyska minimikraven, enligt PTS.

Både Telia och Sonera deltog vid tilldelningen av svenska 3G-tillstånd och det är uppenbart att båda förordar en utbyggnadsstrategi som ligger nära den europeiska modellen. I sina ansökningar ville Telia ha 7 100 basstationer för fullt utbyggt nät 2009 och Sonera ville ha 5 700.

Nina Siitari i det finska telefonbolaget Sonera, är chef för internationell mobil kommunikation.

- Sonera ligger närmare Telia än de andra bolagen, till exempel Europolitan, som erbjöd 20 000 basstationer. Jag är säker på att en sådan affär skulle ge röda siffror i bokslutet, säger Siitari.

- Antalet basstationer och kapacitet på nätet beror på vad man vill göra med det, säger Klaus Goerke, som är chef för Nokias nätplaneringsenhet. Både 20 000 och 4 000 basstationer är möjliga att bygga, om man vill.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)