JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. GSM i nytt band slår ut gamla USA-standarder
Nokia, Ericsson och Lucent lanserar nu GSM även för mobilnät i 800 MHz-bandet, avsett för Nordamerika och Latinamerika. Därmed öppnas vägen för en avveckling av alla mobilnät baserade på den amerikanska AMPS/TDMA-standarden.
Huvuddelen av de amerikanska mobilabonnenterna, mer än 50 miljoner, finns idag i mobilnät i 800-MHzbandet.

- Vi hoppas på snabb övergång till GSM800 i Nordamerika och Latinamerika. Vi räknar med det första kontraktet inom tolv månader, säger Jukka Auramo i Nokia Networks till Elektroniktidningen.

- Nokia kan leverera nätutrustning från andra halvåret 2001. Företaget räknar med att det finns telefoner från flera leverantörer som klarar GSM800 i början av år 2002, säger Auramo.

Han räknar dock med att utfasningen av de befintliga analoga och digitala mobilnäten blir en utdragen process som tar många år. En mycket stor del av de amerikanska abonnenterna finns i de gamla analoga AMPS-näten.

- Ser vi till erfarenheterna i Europa borde det ta sex till tio år innan de analoga AMPS-näten i 800 MHz-bandet har ersatts med GSM, säger Rene vad der Hulst, vice vd för GSM och GPRS på Lucent.

Med GSM-produkter även för 800 MHz-bandet blir övergången till GSM från digitala TDMA och analoga AMPS mer omfattande än vad som tidigare framkommit. GSM kan helt ersätta de befintliga TDMA/AMPS-näten.

Nokia hoppas dessutom att mobilnätoperatörer med CDMA-nät (IS95) i 800 MHz-bandet skall gå över till GSM800.

Om Nokias prognos håller så kan GSM bli helt dominerande i Amerika.

Nokia har redan fått kontrakt för GSM-utrustning i 1900-bandet hos AT&T Wireless.

Lanseras nästa vecka

Ericsson kommer att presentera en omfattande GSM800-lansering vid GSM World Congress nästa vecka, anger företaget.

För Ericsson är GSM800 en mycket viktig fråga eftersom Ericsson är världens största leverantör av nätutrustning till TDMA/AMPS och dessutom även för GSM. Lucent har redan redovisat att företaget kommer med GSM800-produkter.

När AT&T Wireless i november förra året presenterade sina planer för att införa GSM var huvudskälet att införa paketdatanäten GPRS och EDGE via GSM, samt därefter införa 3G. AT&T redovisade då att GSM skall införas i 1900 MHz-bandet.

Men det är nu helt uppenbart att AT&T Wireless har mer omfattande planer än så. Enligt svenska experter är det sannolikt så att AT&T ser en möjlighet att bygga yttäckning utanför de stora amerikanska städerna med GSM800. Det är betydligt billigare än att bygga ut nät i 1900-bandet. När det sedan finns flerbandstelefoner som klarar GSM i 800 MHz, 1900 MHz och sedan även 900 MHz så finns förutsättningar för brett genomslag för GSM800 i USA, både för datatrafik och telefoni.

- Lucent väntar att GSM1900/800 slår igenom i både Nordamerika och Latinamerika. Vi ser inga länder som inte är intresserade av GSM. Lucent har redan skrivit kontrakt för GSM800 med flera nätoperatörer, säger Rene vad der Hulst.


Göte Andersson
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)